Två populära komiker – Will Ferrell och Zach Galifianakis – ställs mot varandra i en sedvanligt hysterisk, pubertal komedi som knappast kan stava till politisk satir.

Ferrell spelar Cam Brady, en kongressledamot i North Carolina vars framgång i att bli omvald mestadels beror på bristen av konkurrenter. Två aktiebolagsdirektörer (Dan Aykroyd och John Lithgow) vill dock vinna mer makt i distriktet och utnämner Marty Huggins (Galifianakis) som motståndare. En smutsig kamp om väljarna inleds.

Humorn går – som i de flesta av stjärnornas filmer – mest ut på att huvudkaraktärerna är korkade, klantiga vuxenbebisar och intelkligensnivån matchas därefter. Visst finns här ett och annat skönt garv men faktum är att båda huvudrollsinnehavarnas reportearer känns tröttsamma sedan en lång tid tillbaka. Jag hade hellre sett dem anstränga sig mer i den dramatiska genren. Ferrell bevisade sig trots allt som pålitlig aktör i Stranger than Fiction och senast såg vi Seth Rogen överraska i Take This Waltz. Men som alltid verkar det tyvärr vara Money Talks som gäller, och det ser man ju inte minst på Adam Sandlers karriär.

Upplägget är ändå eggande och småkul, speciellt i dessa valkampanjstider. Ironiskt nog gjorde regissören Jay Roach TV-filmen Game Change med Julianne Moore i en av sina bästa roller som Sarah Palin – hade Rivalerna haft lite av den filmens intelligens och svärta hade det kunnat bli roligt på riktigt. Nu får man mest nöja sig med proffsen Aykroyd och Lithgow i härliga men alltför små biroller. Kanske en uppföljare med dem två som presidenter hade varit något att satsa på.

Pin It on Pinterest

Share This