Rhys: ”Jag vill att min musik ska framkalla känslor”

av | okt 29, 2017 | Intervjuer

Artisten Rhys föddes i Portland, flyttade till Sverige som 10 åring, blev upptäckt som 17 åring, slog igenom som 18 åring  och har sedan dess sålt platina, spelat på stora festivaler som Way Out West och Storsjöyran, fått en artikel i Vouge samt hunnit fylla 19 år… Att påstå att det har gått snabbt för Rhys är minst sagt en underdrift.  

Har det alltid varit självklart för dig att bli artist?
– Ja det har alltid varit en självklarhet för mig. Enda sedan jag var liten har jag spelat in mig själv när jag sjunger, sittandes på sängen med en karaoke mikrofon. Det gör jag förresten fortfarande. Det var amatörkarriären. Men när jag var 17 år gammal introducerades jag som demosångerska för Jörgen Elofsson och vi har sedan dess skrivit låtar tillsammans.

Det känns som allt har gått så himla fort för dig? Var du beredd på det?
– Det har gått väldigt fort! Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, men å andra sidan är det svårt att förbereda sig för något sånt här. Jag visste bara att jag höll på med det jag ville göra. Inget kan mäta sig med första gången man hör sig själv på radio – jag kommer ihåg att jag satt på ett kafé på Söder när första singeln Swallow Your Pride spelades. Det är fortfarande svårt att ta in allt.

Hur känns det att ha en egen Wikipedia sida och att ha varit med i Vogue?
– Det är definitivt roligare nu för tiden att googla sig själv haha. Och känns ändå som en milstolpe i karriären att ha egen Wikipediasida. Vogue öppnade många dörrar för mig, jag träffade dem i Stockholm under Stockholm Fashion Week. Hela modevärlden är lite ny för mig, men jag känner att jag fått ett större intresse för den världen och insett att det är en fascinerande bransch som också går hand i hand med mitt artisteri. Min stylist, min bästa vän Sigrid Östman, har en stor roll i detta också och det är superkul att vi kan jobba tillsammans.  

Du jobbar med producenten Jörgen Elofsson, hur ser ert samarbete ut?
– Vi är ofta i hans studio och för varje låt ser processen annorlunda ut. För mig börjar det oftast med texterna men det kan variera för Jörgen.

Hur skulle du beskriva din musik?
– Bitterljuv. Oftast sorgliga texter och lite mer upplyftande melodi. Jag vill att min musik ska framkalla känslor, jag vill att man ska kunna finna tröst i det hur man än mår. 

Har du någon favorit mening från någon av dina låtar?
– Hmm jag har många… Swallow Your Pride innehåller så otroligt många meningar som verkligen fortfarande berör mig då jag skrev den när jag var mitt uppe i hjärtesorg. I den skulle jag säga att det är ”You know that I hate sleeping alone in my bed” som typ fortfarande får mig att bli lite tårögd. Det låter så simpelt men när en har en story bakom meningen blir den så djup. I Last Dance är det nog ”You wanna be free, and i’ll be alright, i’ll stay away from daylight and hardly eat at all”. Den meningen tycker jag är så hjärteskärande, liksom att den som säger det försöker hålla upp en fasad. Det är de två från låtar jag kommer på såhär på rak arm. 

Vad inspireras du av?
– Lite allt möjligt. Jag inspireras av mina egna upplevelser, andras upplevelser, färger, stämningar, ett enda ord, andra artister. Så mycket!

Vad är det bästa med att vara artisten Rhys?
– Jag upplever att jag får vara den jag är och vill vara. Mitt varumärke byggs inte på falska bilder av vem jag är, vilket jag tycker är otroligt skönt. Alla runtomkring mig vill snarare presentera mig som mig. Det är en otrolig lyx då jag vet att många blir formade på olika sätt i den här branschen.

Vad har du för framtidsplaner?
– Planen är att släppa mer musik och bygga upp till ett album inom inte alldeles för lång tid. Jag ser fram emot att utvecklas och få spela på fler scener och bara komma in i detta och njuta av att få göra det jag älskar.

Författare och fotograf:
Beata Cervin

Pin It on Pinterest

Share This