REIN: “Jag vill skapa min egen legacy”

av | aug 25, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Rein har släppt sitt efterlängtade debutalbum REINCARNATED, ett album som berör stora teman som dystopi, en inre resa och död. I en intervju med Popmani berättar Rein om processen bakom samlingen, tankar om framgång och inspiration.

Rein debuterade med sin självbetitlade EP under 2016 och det resulterade i hyllande recensioner som beskrev henne som det mest geniala som hänt musikscenen på flera år. Hon imponerade på publiken genom att skapa elektronisk musik med influenser från olika genres som kändes nyskapande och oupptäckt.

Nu, fyra år senare, är hon aktuell med sitt efterlängtade debutalbum REINCARNATED som hon själv beskriver som en förlossning.

– Alla känslor på en och samma gång.. som en förlossning. Jag har jobbat hårt i två år med albumet och jag har lagt hela min själ i det jag gjort. Jag är sjukt stolt över resultatet och hoppas att alla andra ska tycka lika mycket om albumet som jag gör.

Under skapandet av det nya albumet har hon inspirerats av såväl 80-tals electro som modern elektronisk musik. Men dystopiska toner och influenser från klassiska filmer som The Matrix har också fått ta stort plats.

– Debutalbumet är influerat av filmer som Blade Runner (1982), Ghost in The Shell (1995) och The Matrix (1999) vilket hörs i den dystopiska musiken såväl som i texterna. Jag har influerats av futuristiska ljudlandskap, men också 80-tals electro, 90-tals rave och modern elektronisk musik.

”Temat är en inre resa genom ens medvetande betraktat från en dystopisk framtid.”

Just dystopin har fått ta stor plats på skivan och Rein berättar att albumet speglar den verklighet som vi lever i idag.

–  Albumet är både influerat av dystopiska sci-fi filmer, litteratur som George Orwells 1984 men också hur dystopisk världen är just nu. Temat är en inre resa genom ens medvetande betraktat från en dystopisk framtid. REINCARNATED handlar även om befrielse från simulationen, om död och återuppståndelse.

Hon beskriver albumet som en reinkarnation av hennes egna sound och understryker vikten av att hitta sitt eget sound. Att låta som någon annan har aldrig varit målet för Rein.

– Jag vill skapa min egen legacy. På det nya albumet har jag hittat mitt sound som jag känner mig bekväm med. Jag blandar det jag älskar med elektronisk musik och gör det till min egen grej, mitt egna uttryck.

Vad vill du att den som lyssnar tar med sig från ditt debutalbum?
– Dansa, öppna dina sinnen, vakna upp ur the matrix.

Sedan starten har Rein visat upp ett helt eget sound som av kritiker har beskrivit som banbrytande. Hennes debut-EP hyllades och det resulterade bland annat i två P3 Guld-nomineringar i kategorierna ”Årets nykomling” och ”Årets dans” 2017. Att hyllas så tidigt beskriver hon som något som gjorde henne glatt överraskad, men också inspirerad till att fortsätta skapa.

– Det var också tidigt i min karriär och gav mig en ordentlig boost att jobba hårdare. Det inspirerade mig att utveckla mitt sound och göra ännu fetare musik.

”Jag tror alla kreatörer vill bli bättre än sina tidigare släpp och utvecklas.”

Men den tidiga framgången gjorde att hon kände en del press för att släppa mer musik samtidigt som hon också blev taggad på att visa vad hon mer kunde göra. Rein säger att hon är en person som gillar utmaningar och att hon under sitt skapande strävar efter att alltid bli bättre.

– Jag tror alla kreatörer vill bli bättre än sina tidigare släpp och utvecklas. Jag blir så lätt uttråkad om jag upprepar mig. Det är alltid roligt när det finns folk som uppskattar det man gör och att det finns så många därute som vill ha ny typ av musik.

Under processen av att skriva och producera REINCARNATED har hon strävat efter att låta låten skriva sig själv utan att ha några förutfattade meningar i början av processen. Men också att ta vara på lekfullheten och glädjen i att skapa musik, vilket hon kände under skapandet av debut EP:n.

– Jag har fått upp ögonen för analogt tack vare min medproducent Carli Löf. Jag tar också med mig att det är otroligt viktigt att lita på sin magkänsla, samt att text kräver mycket jobb och att det är okej om det får ta tid. Jag jobbar fortfarande med mitt dåliga tålamod när det kommer till låtskrivandet, jag kan bli så frustrerad på mig själv när jag inte får till texten som jag vill.

Efter att hennes debutalbum nu är släppt var tanken att Rein skulle åka ut på turné men som så mycket annat är den framflyttad till nästa år. Men hon berättar att hon ser framemot att stå på scen igen och möta publiken.

– Jag längtar så mycket att få spela de nya låtarna live för mina fans!

 

Författare:
Emma Isberg, Redaktör

Fotografi:
Beatrice Lundborg

Pin It on Pinterest

Share This