RECENSION: Yves Tumor – Gården

av | jun 7, 2019 | Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner


Yves Tumor bjöd festivalbesökarna på ett rent utomjordiskt framträdande. Med en outtömlig energi och skrikande karisma tog han luften ur publiken.

Det går att ana bara genom att lyssna, men när en ser honom live blir det verkligen bekräftat – Yves Tumor är sjuk i huvudet på det bästa möjliga sättet. Han är en frigjord version av den inre musikdivan som vi andra bara plockar fram när vi är helt ensamma. I duschen eller när vi dammsuger eller så, fast gånger tusen.

Så när han landar på jorden, kliver ur sitt rymdskepp och inträder den lilla scenen i Göteborg händer mer än vad som går att förvänta sig. Stjärnan för sig som ett otämjbart kattdjur när han rör sig på scenen.

Vild och galen flirtar han med vakten som står nedanför honom och spanar på publiken. Han börjar lite fint med att retas med micksladden, och i slutet av konserten lägger han sig bredvid honom och sjunger sensuellt i hans öra. Det slutar med att båda skrattar vilt.

Det är som att iaktta en befrielse under process. Yves Tumor slår och stampar och skakar. Han dansar ända ut i fingerspetsarna och i hans ansikte sker en bredd av exorcistiskt stämplade uttryck. Iklädd sina utsvängda tajta ormbrallor, svarta magtröja och spygröna peruk är han tusen gånger mer rock’n’roll än alla världens läderklädda screamande djävulsdyrkare tillsammans.

Visst, jag ska inte sticka under stolen med att uppträdandet har sina dippar också. Vissa av de konstnärliga, mer skräniga inslagen i låtarna låter som om någon maler spikar på scenen när de framförs live. Särskilt i början av framträdandet frågar jag mig själv, medan alla andra står och nickar i takt, om det här är något jag förväntas säga är vackert eller konstnärligt bara för att låtsas förstå mig på det.

Men när omständigheterna ändras är artisten som tagen från en annan tid och plats. För att inte nämna den starka uppsättningen av bandmedlemmar, som turas om att fylla i låtarna med det där lilla extra som gör helheten brännhet. Yves Tumor bjuder festivalbesökarna på ett rent utomjordiskt framträdande.

Författare:
Sofia Ekberg Ekendahl, Skribent

Fotograf:
Elin Strömberg

Pin It on Pinterest

Share This