RECENSION: The Microphones – Microphones in 2020

av | aug 11, 2020 | Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner

Phil Elverum släpper något oväntat en ny skiva under sitt klassiska namn The Microphones, sjutton år sedan den senaste gången. Det är som att ingenting har skett, även om allting är annorlunda.

Man ska inte vilseledas av den förmodligen torrt ironiska titeln Microphones in 2020. Den här skivan handlar ingenting om 2020, utan är snarare en reflekterande, prosaisk skildring av ett livsöde fram till just denna punkt.

Skivan består av en enda expansiv låt, som är exakt 44 minuter och 44 sekunder lång. Det är oklart om det finns någon djupare symbolik i detta. Jag associerar till 4:44 av Jay-Z och konstaterar sedan omedelbart att exakt där upphör samtliga likheter.

En mer stilistisk likhet kan man dock skönja mellan Microphones in 2020 och de senaste årens album av Mark Kozelek. Det är en form av låtskrivande som är mer flödande och formlöst och som omförhandlar en tyst konvention om hur ett album ska struktureras.

Det förekommer ett hejdlöst namedroppande i Microphones in 2020. Främst andra artister som inspirerat honom genom åren, men även filmer, fanzine, skivomslag, konserter, kassettband, datum, diverse minnen, you name it.

Den är en vibb som påminner om Lars Noréns dagböcker, ett slags energiskt behov av att benämna saker och ting, som ett sätt att föreviga relativt triviala saker i en ständigt föränderlig och förgänglig omvärld.

Microphones in 2020 är en fin och stilsäker skiva. Men jag saknar den skräniga lo-fi-popen från Don’t Wake Me Up. Den vackra innovativa produktionen från It Was Hot, We Stayed in the Water. De hjärtskärande fina melodierna som mejslades fram bland oväsendet i The Glow Pt. 2.

Man är sin egen värsta fiende, och det enda egentliga problemet med Microphones in 2020 är den ikoniska diskografin. Det är som att William Shakespeare skulle återupplivas och företaga sig att skriva ett nytt drama. Ett omöjligt projekt!

Författare:
Alexander Andrén, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This