RECENSION: The Aces – Under My Influence

av | jul 19, 2020 | Artiklar, Ny musik, Recensioner

The Aces har fått ett mognare sound på sitt andra album och tar ett historiskt kliv när de blir ett av de första kvinnliga popbanden som bara sjunger om samkönad kärlek.

Tomrummet av queera förebilder inom mainstream-popen är stort. När det kommer till kvinnor är det ännu större. Men The Aces gjorde ett oväntat statement när de släppte den fjärde singeln från deras andra album i juni.

Kelly är skriven till en tjej, och är första gången bandet använder pronomen i en kärlekslåt överhuvudtaget. Något de blivit ombedda att inte göra innan, för att inte avlägsna den mer konservativa publiken.

I samband med låtsläppet kom även tre av gruppens medlemmar ut. De fyra tjejerna i gruppen kommer alla från Utah i USA, en av de mer konservativa städerna i landet. Vilket gör deras statement ännu mer kontroversiellt. Det gick dock lite under radarn med tanke på allt annat som pågår i världen just nu.

Men jag inser när jag lyssnar igenom albumet att alla låtar som innehåller pronomen är riktade till tjejer, och det är sorgligt hur uppfriskande det är. Samtidigt gör de ingen stor grej av det, pronomen är bara alltid “hon”. Och det märks att den lilla justeringen har gjort The Aces mer bekväma i sin musik och sitt uttryck.

De har vuxit upp mycket sen sitt senaste album och soundet har en ny självklarhet i sig. Under My influence levererar hit på hit med hookar som naglar sig fast. Varje vers är oerhört välsnidad och varje val har gjorts med största precision. New Emotion, 801 och Lost Angeles är särskilt bra.

Soundet är desto mer funkigt, medryckande och träffsäkert i sin karaktär. Det enda som finns att önska är att texterna skulle gå lite mer på djupet och att låtarna skulle varieras mer för att erbjuda fler andrum. För trots att albumet visar på en tydlig utveckling är det lite för likriktat.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This