RECENSION: Thåström – Klockan 2 på natten, öppet fönster…

av | maj 18, 2020 | Läsvärt, Ny musik, Recensioner

Nya dimensioner och instrumental elegans när Thåström släpper livealbum från sin senaste turné.

Klockan 2 på natten, öppet fönster… Så lyder de första raderna i Bluesen i Malmö som också blev titeln på det livealbum som Thåström släppte i fredags. Det var även med dessa ord som han inledde många av de konserter som ägde rum under turnén till hans nionde soloalbum Centralmassivet (2017).

Redan vid de första sekunderna av det inledande spåret Centralmassivet ger sig rysningarna till känna. Kanske är det avsaknaden av konserter i pandemitider som förstärker upplevelsen, men i minnet återvänder jag genast till doften av konsertlokalen på Cirkus eller till det piskande regnet på Way Out West när vi stod med simhudfingrar runt immiga plastglas fyllda med rödvin.

I liveformat expanderar ljudbilden av Thåströms repertoar likt en oändlig galax på en nattsvart himmel. Vi möts av ett oemotståndligt välkomnande på skivans tredje spår Kom med mig och blir en del av den sektliknande publik som Thåström själv leder tillsammans med några av Sveriges skickligaste musiker.

Som åskådare till musiken delar vi alla en djup meningsfullhet till tonerna som hörs och instrumenten glänser likt huvudroller på storfilm när låt efter låt lyckas nå en ny dimension än det vi hört på tidigare inspelningar.

Körinslag, avlägsna applåder och ett alarmistiskt sorl ljuder genom samlingen. Ballader växlas med mer intensiva spår som Old Point Bar och Alltid va på väg. Men gemensamt är alla väl utvalda spår som fått nytt liv på scen och vi påminns återigen om Thåströms briljanta katalog med låtar som Brev till 10e våningen, Det enda du behöver och Om Black Jim.

Livealbum kanske inte är det mest tilltalande formatet, men i tider som dessa när det enda man vill göra är att gå på konsert och med den skickliga förmåga som Thåström gör det på, kan det inte bli ett bättre resultat än det här.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Pin It on Pinterest

Share This