RECENSION: Terra – Underbara saker

av | apr 24, 2020 | Ny musik, Recensioner

Terra är ett band som gång efter annan förvånar mig. Vid ett första intryck framstår de lätt som ett generiskt skitigt band sprunget ur den post-garage-punkiga eran. Visst låter det så till en början, men ju mer tid man ger dem, desto mer ger de tillbaka. Det blir särskilt tydligt i senaste albumet Underbara saker.

Titelspåret är känt sedan länge och kan även vara bland det bästa bandet skapat. De beskriver själva låten som det deppigaste de gjort, men i dessa tider får den snarare en stärkande effekt. Med ett budskap om att regn efterföljs av solsken, hur dystert det än kan kännas, blir det en passande hymn för vår samtid.

De karakteristiska Terrariffen och intensiva trumtakterna känns igen i alla låtar. Det är enkelt, men ack så bra. Melodier som dansar i gränslandet mellan pop, punk och rock. Som om Kristian Anttila och Hurula har fått ett kärleksbarn. Ett sound som känns bekant, men samtidigt nytt på något vis.

Bandets framtoning har blivit mjukare i Underbara saker jämfört med den tidigare fullängdaren Terrarism. Den hårda musiken får stå tillbaka till förmån för de träffsäkra texterna. I Samma panik behandlas den allmängiltiga frustrationen av att inte räcka till. En text som tidigare lika gärna hade kunnat skrikas sönder, men som nu framförs med en perfekt balanserad frenesi från sångare Karl Sundström och de övriga i bandet.

Låten Rottweiler ringar in mycket av det utvecklade soundet. Tempot har skruvats ned, gitarrerna likaså. Istället får Sundströms stämma och textförfattande briljera. I både Fulmåne och Ingenting om dig förmedlas en romantisk hoppfullhet som kan skära djupt i vilket hjärta som helst. Något som inte hörts från bandet på samma sätt tidigare.

Det är på många sätt samma gamla vanliga Terra vi får höra. Däremot har de en ny kostym på sig. Det är inte längre bara rå punkrock. Strängarna har blivit fler på deras lyra. Detta är ett bevis på bandets mångbottnade talang – både vad gäller textförfattande och musikalitet. En utveckling som Terra bemästrar till fullo. Det känns genuint och helt självklart att de tar det här steget in i en – av allt att döma – ljus framtid.

Författare:
Maximilian Haglund Holst, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This