RECENSION: Taylor Swift – Miss Americana

av | feb 4, 2020 | Artiklar, Läsvärt, Recensioner

Dokumentären om Taylor Swift visar hur långt det går att falla när publikens förälskelse avtar och frustrationen i att alltid vara fel, när allt man vill är att behaga.

Det känns ju märkligt att säga att en av världens bäst säljande artister behöver upprättelse. Dessutom utan att egentligen ha gjort något för att förtjäna ett så dåligt rykte. Men det är ju just det, bästsäljande är inte lika med omtyckt, och Swift är väl kanske det tydligaste exemplet vi har på hur en person kan vara så älskad men fortfarande så hatad.

Bästsäljande kvinna betyder också oftast en ung kvinnlig publik, vars omdöme aldrig värderas högt. För när de unga tjejerna finner tröst och igenkänning i Swifts dagboksliknande texter, förlöjligas hon och fansen av resten av världen.

Taylor får kritik för att hon tar sig själv för seriöst, när det är just det hon måste göra för att ingen annan gör det. Hon anses vara för präktig, för att i nästa stund klassas som slug och anklagas för att spela offer. Det blir alltid fel för Swift hur hon än gör.

Därför är Netflix-dokumentären Miss Americana en välbehövlig inblick. Det är dessutom en förvånansvärt nära dokumentär från den annars så privata Swift. Hon ger sin sida av de stora skandalerna som kantat hennes karriär, eller som andra snarare dragit in henne i. Vi får se en ensam, osäker och missförstådd tjej förgjord av världens krossande kritik. En tjej styrd av bekräftelsebehov och applåder, som ständigt försöker hitta nya sätt att ge av sig själv, nya lager eller versioner som är tillräckligt intressanta för att få folk att fortsätta lyssna.

Jag kan önska att hon hade vågat vara sig själv på det här sättet innan, men å andra sidan är det inte något som någonsin avkrävs manliga artister. Vi begär inte att deras privatliv ska vara sammankopplat med deras offentliga persona. 

“I feel really good about not feeling muzzled anymore. And it was my own doing. I needed to learn a lot before i spoke to 200 million people”, konstaterar Taylor. “I wanna still have a sharp pen, and a thin skin and an open heart”, avslutar hon dokumentären, och det känns betryggande att se att hon tagit sig ut på andra sidan starkare.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This