RECENSION: Taylor Swift – Folklore

av | jul 27, 2020 | Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner

Taylor Swift gör ett uppfriskande genrebyte på sitt överraskningsalbum Folklore, som inte är så angeläget om hitfaktorer och kan vara hennes bästa hittills.

En inställd konsertsommar har resulterat i ett åttonde album för Taylor Swift. Förutom att vi sluppit hennes oändliga planterande av ledtrådar i månader i och med att hela albumet släppts på en gång, är soundet en helt ny arena för Swift.

Borta är senaste albumet Lovers krystade präktighet. Många har sagt att det är en återblick till den tonåriga Swift, när hon slog igenom på USA:s countryscen. Jag skulle snarare vilja säga att det är ett mycket mer förfinat och sofistikerat sound, en ny Swift.

Folklore som gjorts tillsammans med producenten Aaron Dessner från The National, är snarare folkmusik än country. Något som bekräftas än mer på duetten Exile med Justin Vernon, mer känd som Bon Iver, som också är albumets bästa låt. Den annars så poppiga influensen och följeslagaren Jack Antonoff är också med på ett hörn, men albumet bär inte alls Swifts tidigare hittiga sound.

Albumet som är 16 spår långt innehåller inte en enda dålig låt. Den lågmälda ljudbilden är drömsk och nostalgisk, fyllt av melankoliska tillbakablickar, med texter som är ännu snirkligare och mer privata än vanligt.

– In isolation my imagination has run wild and this album is the result, a collection of songs and stories that flowed like a stream of consciousness. Picking up a pen was my way of escaping into fantasy, history, and memory. I’ve told these stories to the best of my ability with all the love, wonder, and whimsy they deserve, skriver Swift på Instagram.

Och det känns verkligen som det här albumet har flödat ur henne, i en process som verkar vara den kortaste hittills. Om Taylor svängde om för mycket på Lover, när allt blev sockersött tralligt, så är Folklore den perfekta balansen. Det känns samtidigt mer obrytt och mer henne än någonsin.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This