RECENSION: Taylor Swift – evermore

av | dec 13, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner

Ett knappt halvår efter sin senaste albumrelease är Taylor Swift tillbaka med ännu ett överraskningssläpp. evermore är ännu ett bevis på att Swifts konstnärskap är vassare än det någonsin varit.

Taylor Swift är inne i sin guldålder. Hon skriver själv på sin Instagram att den här perioden inte har känts som en tidsbegränsad era som med hennes tidigare album, utan en hon velat stanna kvar i. Därför har hon nu släppt vad hon kallar ett systeralbum till folklore.

Det märks att hon blivit bekväm i det nya uttrycket, på ett bra sätt. Jag blev lite misstänksam om det här skulle vara en sådan situation där en artist inte kan sluta släppa musik men borde vara lite mer sträng i sin selektion. Så är inte fallet, evermore är ett fint komplement till folklore.

I stort är det samma värld dessa två album existerar i, och hon har samarbetat med flera av personerna från folklore, bland annat Aaron Dessner, Jack Antonoff och Justin Vernon. Skillnaden mot årets tidigare skiva är att denna är ännu mindre hittig, alltså väldigt lite för att vara Taylor. Det här är inte musik som har bråttom någonstans. Den tar inga genvägar och tar tid på sig att utveckla idéer.

Albumet är dessutom långt mer konceptuellt än Swifts tidigare musik. Som No body, no crime med Haim, en fiktionell låt om en mordhistoria. Låtarna har alla en nostalgisk och harmonisk känsla över sig, perspektivet är ett där de gamla såren är läkta.

Än mer än folklore är det här en skiva som knyter an till Taylors start på countryscenen, den blir ett sätt att verkligen sluta cirkeln. evermore har färre utmärkande låtar, men låtarna håller en högre standard som helhet. Vilket gör att det är svårt att välja en favoritlåt. Men det låter som att det kanske snarare borde vara andra sidan av en LP än en egen release.

Jag tycker att det här är en era Swift borde fortsätta utforska, för jag tror att hon hittat sitt eget sound efter år i flertalet musikaliska kostymer. Jag hoppas hon låter sig själv stanna kvar här.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Fotograf:
Shanta Afroze

Pin It on Pinterest

Share This