RECENSION: Spiritualized – Vasateatern

av | mar 18, 2019 | Ny musik, Recensioner

Brittisk rymdrock och amerikanska hymner flyter samman när Spiritualized intar Vasateatern.

Sedan 90-talet har Jason Pierce, och hans projekt Spiritualized, varit en central del av Storbritanniens indiescen. Med albumet Ladies and Gentlemen We Are Floating In Space (1997) slog bandet igenom med ett sound som tangerar bland annat shoegaze, gospel, psykedelika och blues. Pierce är aldrig rädd för att göra musik om fundamentala ämnen, och hans låtskatter handlar ofta om kärlek, död och ensamhet.

Efter nästan tre decennier av musicerande med Spiritualized släppte bandet nyligen albumet And Nothing Hurt (2018), där Pierce till stor del behandlar tematiken åldrande. Det är främst material från senaste skivan Spiritualized framför på Vasateatern.

Jason Pierce är introvert på scen, med solglasögonen på reser han knappt sig från sin stol under konserten. Snarare än en “show”, är det musiken som står i centrum. Med ett fyramannaband och tremanna kör låter Spiritualized musiken växa från nästintill minimalistiskt till storartat crescendo. När låtarna väl slår blom är det storslaget och vackert, nästintill sakralt.

Stundtals är konserten enformig, framför allt när Pierce valsande hymner byter av varandra, ackompanjerat av ett band och en kör som inte helt når upp till förväntningarna. Samtidigt visar Pierce sin unika förmåga att kombinera sin introverta brittiska indierock med amerikansk hymn och gospel, två motpoler som märks tydligast i det överraskande extranumret – en cover av Oh Happy Day. Det är bitvis märkligt, bitvis förtrollande.

Författare:
Saskia Rubensson, Redaktör

Fotograf:
Press

Pin It on Pinterest

Share This