RECENSION: Sarah Klang – Love in the Milky Way

av | feb 10, 2018 | Ny musik, Recensioner

Sarah Klang är ingen hemlighet längre. Nu släpper hon sitt efterlängtade debutalbum efter ett år av hyllade singlar och framträdanden.

När Sarah Klang tog ton i ”På Spåret” för några veckor sedan (versionen av Mama Cass Make Your Own Kind of Music – wow) var det hennes första TV-framträdande. Där och då trängde hennes gripande röst och artisteri genom rutan och tog både programmets deltagare och fredagsmysare runtom i Sverige med storm. Efter fem hyllade singlar, den första 2016, var Sarah Klang nu ett namn på allas läppar – för både de som följt henne från början och för alla nyvunna lyssnare. Den 9 februari släpptes så den efterlängtade debuten Love in the Milky Way. Med den öppnade Sarah Klang dörren till en värld till bredden fylld av vemodig kärlek ackompanjerad av avskalad country, lugn pop och finstämd folkamericana.

Att säga att albumet är behagligt vore en stark underdrift. Love in the Milky Way är som en massage för själen. Ibland gör det ont, när ömma punkter bearbetas. Som i förra årets singel Left Me On Fire, där en gammal kärlek besjungs och som skildrar hur det känns att gå vidare när minnet av det som en gång var fortfarande smärtar. Ibland kan minnet av ett uppbrott eller olycklig kärlek sitta djupt, något som en får bära med sig oavsett om en vill eller inte. En ack så svår känsla att förlika sig med, men Sarah Klang lyckas med konststycket att övertyga oss om att det är ok. På 36 minuter och 8 sekunder känns det som att den idag 25-åriga Klang fångar en hel livstid av sprucken kärlek, men det finns en styrka i orden hon sjunger och det är den känslan hon förmedlar till lyssnarna. Det blir förlösande på något vis, hennes raka men ömsint konstaterande att kärlek kan drabba en på både det vackraste och det värsta vis.

De tio spåren på denna slående debut är nedslag i olika minnen och känslor, och det är en ärlig samling berättelser. Det är inte alla som klarar av att sjunga om kärlekssorg utan att det blir klyschigt men Sarah Klang bemästrar detta med rang. De avskalade arrangemangen lyfts av den djupa, enorma rösten med en genomgående sorgsen skörhet. På Rock N Roll Blues är det bara att luta sig tillbaka och njuta när hennes stämma får dras ut i långa, långa toner och Mind är en annan lika fängslande uppvisning av hela hennes röstspektra.

Love in the Milky Way låter både tidlös och klassisk på samma gång. Visst finns det drag av igenkänning på albumet, som Lana Del Rey-doftande slingor och toner av 60- och 70-talscountry. Men Sarah Klang gör det på sitt eget sätt, och det här är ingenstans en typisklåtande skiva. Det här är ett stort genombrott från en artist som genom sina texter tillåter sig att utforska alla känslolager och sammanföra dem i ett befriande uppriktigt narrativ. I nära samarbete med producenten Kevin Andersson har Sarah Klang skapat ett unikt ljudlandskap, och ett av årets bästa album hittills.

Författare:
Helena Paulsson, skribent

Pin It on Pinterest

Share This