RECENSION: Raketklubben – fuck dig, fan för dig

av | mar 29, 2019 | Ny musik, Recensioner

Efter tre starka singlar släpper Raketklubben sin första EP; fuck dig, fan för dig, fylld av småstadstragikromantik och handklappspärlor.

Redan förra året släppte Raketklubben sin första singel Industristad, och två singlar senare släpper de nu sin första EP fuck dig, fan för dig, en fyrspårare som en redan på titeln avslöjar en viss andel mörker. Texterna är fyllda av krossade hjärtan, drömma stort, att lämna småstaden, eller i alla fall försöka, bakom sig.

EP:n inleds med Nånting är fel, en ensam men bestämd basgång som fylls ut av en först något tunn sång, men i takt med att gitarr och trumma ansluter blir starkare och mer på liv och död. Texten som börjar ”Nånting är fel, du vill inte mer, och allt som jag vet staplas om och rivs ner. Smart drag, nu är jag den som vill ha dig mer” är rakt på sak och träffsäker, utan extra stora ord och poetiska synonymer lyckas Raketklubben sätta precisa ord på saker de allra flesta kan känna igen sig i.

EP:n består i huvudsak av den mäktiga kombon av upptaktsmusik med sorgliga, smutsiga texter, med ett undantag; balladen Sen jag lämnade dig, som också EP:ns titel är tagen ifrån. ”För att allt börjar och slutar med krogen, följer tvångsmässigt med någon hem. Jag tror han heter Erik och han säger att han älskar mig.” Från textrader som detta, till det pinglande pianot, till känslan av att flytta hem till bygden igen, och till att vara den som lämnar någon men ändå vara den som inte går vidare så är det absolut omöjligt att värja sig. Vi har alla varit där, men frågan är om det någonsin satts ord på hur det känns så här fint och precist förut?

fuck dig, fan för dig är en strålande debut-EP, fylld av fantastiska texter och pricksäkra melodier. Småstadstragikromantik och handklappspärlor. Här finns inte ett spår av ängslighet eller tillrättaladghet. Raketklubben bär hjärtat på ärmen och ärligt talat, jag vill bara ha mer.

Författare:
Clara Kron, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This