RECENSION: Pond – Gården

av | jun 6, 2019 | Artiklar, Läsvärt, Recensioner

Öronbedövande, men underhållande så var det när Pond stod på stora scenen på Gården festival.

När det australiensiska bandet Pond går på scenen slår klockan fyra på eftermiddagen och solen steker. Publiken är gles och verkar en aning utslagna från eventuellt solsting, kort sagt – de är inte överdrivet entusiastiska. Det hindrar inte Pond från att gå in på scen med stort självförtroende när de för fram sin psykedeliska rock.

Pond kan beskrivas som en lightversion av Tame Impala som spelar senare under kvällen, och som delvis också består av medlemmar från Pond. Musiken är svängig, psykedelisk och melodisk, allra bäst låter Paint Me Silver.

Samtidigt är det svårt att inte distraheras av sångaren Nick Allbrook som bitvis sjunger öronbedövande falskt och skränigt, som han vore på slutfasen av en lång AW där han, efter två pack cigg och några öl i kroppen, inte kan säga nej till att ändå sjunga karaoke. Här skulle en kunna hävda att det inte alltid är viktigt att sjunga “fint”, alla sångare behöver inte vara Mariah Carey. Men när det är uppenbart falskt önskar jag ändå inget hellre än att Allbrook söker upp en sångpedagog, eller åtminstone drar ner på de förmodade cigaretterna.

Trots detta, måste jag ändå medge – spelningen är aldrig tråkig. Allbrook är full av energi; plötsligt står han på ett ben som en stork, sedan ligger han ner på scenen, därefter rör han sig från scenkant till scenkant. Plötsligt dyker en flöjt upp – Allbrook drar igång ett flöjtsolo.

Om det känns som att Allbrook är på slutfasen av en AW, är det i alla fall inte en tråkig sådan, och Allbrook har åtminstone karisma. Bandet spelar oklanderligt, låtarna är starkare live än i hörlurarna, och när de framför sina gitarrsolon är det tillslut en relativt röjig stämning; flera i publiken stampar till och med fötterna i takt med musiken. Som en uppvärmning till bandets storebror Tame Impala är Pond i alla fall underhållande, även om de lämnar än mer att önska på den musikaliska fronten.

Författare: Saskia Rubensson, Redaktör & skribent.
Fotograf: Elin Strömberg, Chefredaktör.

Pin It on Pinterest

Share This