RECENSION: Pom Poko – by:Larm 2019

av | mar 3, 2019 | Framsida Startslider, Recensioner

Pom Poko utmanar, intresserar och överväldigar på sina konserter under by:Larm. Det är lika energiskt som det är kaotiskt, allt med total kontroll.

När Pom Poko spelar levererar de något annat än vad en hade förväntat sig av ett band döpt efter en gullig animefilm om tvättbjörnar. Det är lite oväntat att ett band med ett så speciellt och för många säker ganska otillgängliga sound får så stor uppmärksamhet som de fått på den relativt korta tid de spelat ihop. De skapar en unik, klurig och lekfull blandning av math rock och experimentell punk med starka naivistisk kvalitéer, med trallvänliga melodier och textrader som ”It’s my birthday party / Don’t forget to hug me”.

Redan när Pom Poko spelar på Rockerfeller, en av by:Larms största scener, är det riktigt mycket folk. När de spelar på Blå två dagar senare lyckas de skapa en av de längsta köerna under hela festivalen. Ordet om deras gränslösa scenenergi har onekligen spridit sig.

Och det är med rätta. Ragnhild Fangel sjunger fantastiskt, dansar och flänger runt så mycket hon kan medan Jonas Krøvel och Martin Miguel Tonne visar sin expertis på att orsaka väljljudande strängkaos. Ola Djupvik verkar sträva efter att fäkta bort sitt trumset, så till den grad att han till slut välter symbalstativet.

Det krävs mycket för göra allt detta och samtidigt vara så oerhört strukturerade och samspelta. För även om Pom Pokos musik, i ännu större grad live än på inspelningarna, består av oväntade rytmer, atonalitet och övertoner, är det aldrig oproffsigt eller. Det är bara full kontroll i snabbt tempo.

Författare:
Jonas Hallén, Skribent

Fotograf:
Adam Louli

Pin It on Pinterest

Share This