RECENSION: Peter Bjorn and John – Darker Days

av | okt 19, 2018 | Ny musik, Recensioner

När Peter Bjorn and John ska förnya sig väljer de att utforska olika typer av mörker. På det åttonde albumet Darker Days visar de upp en bekant men samtidigt mer mogen och avskalad sida.

Every Other Night, Gut Feeling, Dark Ages, Sick and Tired, Heaven and Hell. Magen tvistar bara av att kolla på albumets titlar. Den mörka sidan är såklart inte något nytt hos Peter Bjorn and John, men den har definitivt lyfts fram i albumet.

Det börjar med ett mystiskt intro som exploderar ut i den första låten One for the Team. Sedan är plattan i full gång ända in i slutet.

För att förnya sig i sitt skapande har trion kommit överens om en titel för albumet, och därefter utifrån egen tolkning skapat låtarna på varsitt håll innan de slutligen spelat in dem tillsammans. Inga producenter, inga mellanhänder. Det är ett enkelt koncept.

Vad som gäller för alla låtar är att de på något sätt handlar om mörker. Bandet uttrycker att vi lever i en tid av många olika typer av mörker – politiskt, samhälleligt, miljömässigt, relationsmässigt och i vårt eget psyke.

One For the Team handlar om att peppa varandra när det är svårt, Wrapped Around the Axle behandlar relationer och om hur de påverkas av att bo i Sverige och Heaven and Hell utforskar mörkret som finns inom oss.

Plattans bästa låtar är Every Other Night, Velvet Sky och Dark Ages. Den första är plattans bästa pepplåt, den andre är väldigt fin i sin enkelhet, medan den tredje sprudlar av energi samtidigt som den berör på djupet.

Peter Bjorn and John gör definitivt rätt i att fortsätta att testa nya vägar och experimentera. Albumet Darker Days är ett kvitto på att det är ett vinnande koncept för att förlänga det goda.

Författare:
Sofia Ekberg Ekendahl, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This