RECENSION: Mitski – Way Out West 2019

av | aug 10, 2019 | Artiklar, Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner

Mitskis teatraliska liveframträdande är något helt unikt. 

På scenen står ett bord uppställt tillsammans med en stol. Jag hinner tänka att ”åhnej, ska hon sitta ner hela spelningen”. Stol brukar inte innebära den livligaste av artister. Men det känns ändå rimligt att hon ska sitta ner, stillsamt, i linje med hennes musik.

Men Mitski börjar konserten med att lägga sig på mage på bordet och sjunga. Det sätter tonen direkt, det här kommer verkligen inte vara en ”sitta ner och sjunga vackert”-akt. Hon har publikens fulla uppmärksamhet direkt. Och bordet är sedan implementerat på olika sätt under resten av spelningen.

Det är en teatralisk uppvisning och hon rör sig med enorm precision i balettliknande rörelser. Allt är förutbestämt, noga planerat. Hon blickar ut från scenen när hon sjunger, ut över publiken, vilket gör att det känns som ett musikalframträdande. Det är lika skört som det är kraftfullt. Och trots dansen som aldrig upphör märks det inte alls av på hennes röst.

”Hon är bra jävla märklig”, säger någon tveksamt på klingande göteborgska bakom mig, någon som uppenbarligen inte fattat grejen.

Författare:
Emma Thimgren, Skribent

Fotograf:
Emil Daniel

Pin It on Pinterest

Share This