RECENSION: Matty Wood$ – The Marvelous Misadventures of Tony-T

av | maj 25, 2020 | Artiklar, Ny musik, Recensioner

Matty Wood$ fortsätter utveckla och smalna av sitt sound på The Marvelous Misadventures of Tony-T.

Mellanvästern i USA förknippas sällan med en spirande musikscen, men kanske kan den unga talangen Matty Wood$, sprungen ur St. Louis, Missouri, vara med och ändra på den bilden. Sedan debuten 2017 har han lyckats skapa en hel del surr omkring sig i hip hop-världen, kanske framför allt för albumet Dopeboy där genombrottsspåret Sunday återfinns.

Med det nya albumet The Marvelous Misadventures of Tony-T blir det tydligt att Matty Wood$ verkar ha hittat sin nisch inom musiken. Han har rört sig allt mer bort från de glada, lättillgängliga låtar som definierade hans tidiga släpp till att nu rikta in sig på ett ganska smalt, alternativt sound.

Vid en första överblickande lyssning kan albumet tyckas enformigt, men ger man albumet den tid jag tycker det förtjänar hör man snart väsentliga nyansskillnader i de olika låtarna. Det som kan tolkas som enformighet känns då istället som ett väldigt relevant lim som håller ihop detta projekt. Dessutom signalerar det ett självförtroende hos artisten, han vet vad han kan och vad som är hans grej.

Vi leds in i skivan med låten Bless You som direkt sätter tonen för vad detta är för typ av album. Matty Wood$’ känsla för melodiska beats känns igen från hans tidigare projekt, och kombinerat med hans lyriska texter och skickliga leverans utstrålar denna första låt verkligen hög kvalitet.

Skivans andra spår Break Sum fortsätter i den lågmälda energins tecken, samtidigt som låtens somriga karaktär gör att den sticker ut gentemot många av de andra låtarna på skivan.

Höjdpunkten för mig kommer i den något mörkare låten Durag. Här rappar Matty Wood$ rakt upp och ner över ett tungt, ganska kusligt beat på ett ganska avskalat sätt i kontrast till det melodiösa som genomsyrar resten av skivan. Det krävs en särskild närvaro för att behålla lyssnarens uppmärksamhet i två minuter av enkel rap, och det tycker jag Matty Wood$ verkligen lyckas med här.

I brist på en bättre svensk vokabulär dyker ord som ”hazy” och ”mellow” upp för mitt inre när jag försöker sätta ord på detta album. Matty Wood$ har själv uttryckt att hans intresse för hip hop väcktes när han började röka marijuana, och jag kan inte låta bli att tänka att det hörs ganska tydligt i hans egen musik. Det finns inga höga toppar eller djupa dalar i energin, men genomgående är ändå skickligt textförfattande och ett medryckande flow. Med The Marvelous Misadventures of Tony-T har Matty Wood$ återigen bevisat varför mellanvästern förtjänar en plats på musikkartan.

Författare:
Linn Anglerfjord

Pin It on Pinterest

Share This