RECENSION: Matt Berninger – Serpentine Prison

av | okt 19, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner

Matt Berninger, sångaren från The National, släpper sin solodebut och det är en trevlig och angenäm om än något skavande skiva.

Efter att ha frontat det oerhört framgångsrika The National under tjugo års tid är det fullt förståeligt att Matt Berninger vill prova på att släppa ett regelrätt album under sitt eget namn.

Serpentine Prison är producerad, inspelad och arrangerad av Booker T. Jones med en drös gästmusiker från bland annat just The National men även en mängd övriga deltagare.

Det är utan tvekan en välkomponerad och tekniskt sett fint utfört album. Musikaliskt låter allting välstämt och polerat med en vacker variation av instrument, mestadels gitarrbaserat men även inslag av bland annat orglar och stråkinstrument och relativt återhållsamma trummor.

Om det skaver en aning någonstans är det istället i texterna. I Loved So Little sjunger Matt Berninger om hur oerhört svårt det är att inte få tillräckligt med kärlek. Och det är en fullt befogad mänsklig känsla men det märkliga blir när man betänker att han är 47 år gammal, till synes lyckligt gift och utöver det sångaren i ett av tjugohundratalets mest hypade indierockband.

Likaså klingar texten i All for Nothing aningen falskt: ”I wouldnt want to ask no one to take my place. Who would take the offer?” Well, förmodligen ganska många miljoner människor, som en blygsam gissning.

Det är möjligt att jag tolkar skivans texter alltför biografiskt, men det går inte riktigt att komma ifrån att det på något vis minskar autenticiteten och uppriktigheten.

Förutom det innehåller albumet några fina låtar. Singeln One More Time har en väldigt trevlig melodi och påminner om några av Cass McCombs bättre låtar. Men den kanske bästa låten på skivan borde ändå vara titelspåret Serpentine Prison. Det är en lugn och harmonisk ballad som känns behaglig på ett naturligt vis.

Jag har tänkt på det mycket men måste erkänna att jag inte har den blekaste aning om vad Serpentine Prison betyder. Men jag får iallafall upp en visuell bild av vackra mineraler som med hjälp av någon mystisk kraft skapar en märklig fängelsestruktur i naturen.

Jag hoppas på fler strukturer i framtiden för Matt Berninger i form av ett uppföljande soloalbum, för det finns ett fint anslag och en närmast ikonisk röst, men jag önskar att texterna vore mer utåtblickande och mindre självömkande.

Författare:
Alexander Andrén, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This