RECENSION: Kitti – Young, Careless and Free

av | jul 5, 2020 | Artiklar, Ny musik, Recensioner

Den stigande stjärnan Kitti har släppt sin första EP Young, Careless and Free som bekräftar att en ny jazzikon är född.

Kitti debuterade i slutet av förra året med singeln Chasing the Crowd. Hon har dock tidigare släppt ett fåtal singlar under andra alias som inte fått särskilt mycket uppmärksamhet. Med sin debut fyllde hon tomrummet efter Amy Winehouse, även om hon själv gång på gång påpekat att hon tröttnat på liknelsen. Men så känns den ju också oundviklig.

Young, Careless and Free innehåller förutom debutsingeln också den tidigare släppta låten Kandy Kissin’ och den nya låten Rain som gästas av Leah Cleaver och Liam Shorthall. Den har även en klockrent rivig cover av Grease-klassikern Hopelessly Devoted to You, som det finns alldeles för få covers på. En ytterligare låt skulle funnits med på EP:n, men fick plockas bort på grund av den strikta karantänen i England.

EP:ns fyra låtar som går från neo-soul till improvisatorisk jazz visar redan på en stor bredd i Kittis tidlösa uttryck, vars röst hinner ta hundratals skepnader i de klassiskt jazzdivigt dystra, längtansfulla texterna om förlorad kärlek.

Storbritannien har ju sedan länge tagit över jazzen från hemlandet USA. Kitti är en värdig tronarvinge till föregångare som Winehouse, Adele och Jorja Smith. EP:n påminner mycket om debuterna Frank och 19 från de förstnämnda, och det lär inte dröja länge innan Kitti toppar hitlistorna.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This