RECENSION: Jonas Lundqvist – Affärer

av | feb 24, 2018 | Ny musik, Recensioner

I ett par decennier har Jonas Lundqvist, som bland annat grundarde av Bad Cash Quartet som elvaåring, gett oss bra musik. När han nu släpper sitt fjärde soloalbum Affärer är naknare än någonsin.

Såväl estetiskt i form av omslag och pressbilder, samt musikaliskt, håller sig Jonas Lundqvists nya album Affärer nära föregångaren Vissa nätter och det känns som att han landat i sitt uttryckssätt. Det är precis som han själv säger: ”Jag är kitsch. Jag är tom. Jag är full av rock’n’roll”.

Efter den över två decennier långa karriären Jonas Lundqvist haft, och som inleddes med singeln Drag Queen med bandet Bad Cash Quartet 1996, så finns det ett pärlband av bevis på vilken bra musiker han är, och hur skickligt han kan skapa en melodi.

Den största behållningen, och till viss del förvåningen, blir därför låttexterna, hur nakna och öppna de är. Visst har han visat prov på detta förut, tillexempel i Någons jävla saker där han sjunger rader som ”vi ska byta saker och aldrig ses igen” och ”dina gröna ögon var som ett fönster ut” och perfekt beskriver både ett break up och hur ens förväntningar på vad ett förhållande skulle blivit var, medan han sömlöst växlar mellan tempus.

En trumtakt och de allra första raderna på Affärers första låt Goda tider får en att spetsa öronen och verkligen lyssna på texterna. Och snart kommer också första tecknet på genialitet, nämligen en halv minut in: ”När jag gick hem från skolan, bara nio år, fick jag berättat för mig: vuxna människor ångrar sig om nätterna”.

Jonas Lundqvist har en förmåga att göra varje sång till en berättelse, i detta fall blir skivan nära på en novellsamling där det gemensamma temat är äktenskap, uppbrott och otrohet – alltså affärer. Såklart det skevas lite, och poetifieras lite, och en låt är såklart aldrig helt ordagrann och sann, men det känns ändå ovant och nästan lite nervöst, får en verkligen vara såhär nära andras relationer?

Som i en av skivans starkaste spår, Konstiga restauranger: ”På konstiga restauranger, dit ingen annan går, har jag hela handen uppe i ditt hår. Och jag ringer dig om natten, jag gömmer våra mess, jag bokar hotellet – betalar allting cash. Och jag vet, hur jävla dum i huvet jag är. Och jag vill komma nära, nära dig, om så allt försvinner hemma hos mig. Ja, men gud vad gör jag med mitt liv. Ja, du är elden som bränner mig. Och jag vet, jag måste ändå va med dig.”

Hela Affärer är en intim inblick i relationerna, skrivna utan varken filter eller ursäkter, och är nästan främst beskrivande på ett ”det är så det var”-sätt, men med Jonas Lundqvists vanliga språk blir det ändå poesi av diskbänksrealismen.

Artist: Jonas Lunqvist
Titel: Affärer
Releasedatum: 23 februari 2018
Skivbolag: Adrian/Border

Författare:
Clara Kron, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This