RECENSION: Hökartorget – Idioterna vinner

av | maj 6, 2019 | Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner

De rutinerade poprävarna i det osignade bandet Hökartorget har under ett par års tid retats med sin publik genom att släppa singel efter singel. Förväntningarna på den crowdfundade fullängdaren har varit höga och äntligen har vi fått svaret på om de infriats eller inte.

Det är över tio år sedan som indiepopgruppen från Hedemora debuterade. Med två relativt anonyma skivsläpp bakom sig är frågan om detta ändå inte är tredje gången gillt för Hökartorget. Efter att ha lyssnat igenom det senaste albumet Idioterna vinner anar jag att deras musikaliska gärning kommer få fäste på en än bredare front.

Åren har gått och med det har erfarenheten kommit. Jämför man Idioterna vinner med deras första album Tidiga demonstrationer 2008-2010 märks det tydligt att bandet mognat vad gäller såväl musiken som lyriken. Det finns en tyngd i melodislingorna och ett djup i texterna i deras senaste kreation som inte märkts av tidigare.

Den röda tråden som löper genom alla spår rör ambivalensen inför det outforskade, spännande och främmande i livet. I flera av texterna hör vi om slitningen mellan den anonyma tillvaron i hemorten och pulsen i Stockholm. Att åka eller stanna, att hitta sin plats, att berätta eller vara tyst. Denna psykologiska kamp utgör en talande metafor för den ångest som kan infinna sig hos en person som vill, men inte vågar, ta steget och utforska något nytt och annorlunda. Eller för den som bär på en hemlighet man inte törs delge någon annan. Allt detta är också temat som skivan till mångt och mycket kretsar kring.

Även om beskrivningen hittills låter tung och dyster så andas låtarna klassisk allsångs- och dansvänlig indiepop. I låten Där Hon Går tycker jag mig höra toner som osökt får mig att tänka på en viss Håkan Hellströms tidiga låtar, Hjärtat Säger är en hoppfull kärlekshistoria i högt tempo, Stockholm Äter Såna Som Oss blir en peppande kampsång om att våga ge upp och gå vidare. Allvar, glädje, hopp och förtvivlan blandas om vartannat på skivans nio spår.

I det stora hela är Idioterna vinner ett album för den sökande individen att hitta ledning, motivation och uppmuntran i. En skiva för den som behöver en knuff i ryggen och en hand att hålla i när man inte riktigt är säker på hur man ska tackla livets utmaningar – stora som små.

Författare:
Maximilian Haglund Holst, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This