RECENSION: Hayley Williams – Petals For Armor

av | maj 16, 2020 | Artiklar, Ny musik, Recensioner

Hayley Williams första soloalbum är en felfri fullträff som inte utelämnar en enda del av känslospektrat.

Det råder inga tvivel om att Petals For Armor är Hayley Williams största musikaliska bedrift från hennes 15 år långa karriär. Albumet är en pånyttfödelse som uppenbarligen krävde att hon lämnade allt hon hittills byggt upp och den långa rollen som frontaren för bandet Paramore.

Projektet har under året levererats portionsvis i EP:s. Ändå är det den generösa mängden av fem stycken nya låtar som kommer med albumet, den tredje och sista kompletterande EP:n. Och även fast albumet är hela 15 spår långt är inte en enda låt överflödig.

För albumet som både är udda och experimentellt skiftar karaktär så ofta att det aldrig blir mättat, men inte heller splittrat. Det går från artsy pop, till funk, till new wave. Det är inte bara soundet som ständigt antar nya skepnader, utan också Williams röst och uttryck som har en oerhörd bredd. Det är svårt att höra spår av Hayleys Paramore-persona i musiken, hon har lyckats uppbåda något helt nytt.

Petals for Armor handlar just som titeln om att kunna vara sårbar, och det är verkligen insidan av Williams eget huvud vi kliver in i som lyssnare. Det innersta som slipats fram under år av textförfattande. Det går från sorg, ilska och trasighet, till en glödande nytändning.

Albumet har en tydlig kronologi och är skrivet i den ordning som låtarna är uppradade på skivan. Den sista delen som är eufori i gränslandet mellan new wave och funk är helt klart den bästa, antagligen också för att Williams bara genom spannet av albumet visar en så tydlig utveckling. Det är svårt att välja ut favoriter, för alla är verkligen mästerligt komponerande. Men Sugar On The Rim sticker ut tydligt.

Petals for Armor är inte bara Hayley Williams hittills största bedrift, det är utan tvekan årets bästa album.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This