RECENSION: Gorillaz – Humanz

av | Maj 4, 2017 | Ny musik, Recensioner

Gorillaz fångar nutiden med ett album som överraskar lika mycket som verkligheten.

Damon Albarns animerade apor har varit lika saknade som alltid. Men den här gången tror jag att många fick sig en överraskning när Humanz landade. 26 spår långt och knappt en enda låt utan features är inte hur ett typiskt Gorillaz-album brukar se ut. Efter Plastic Beach undrade många åt vilket håll Gorillaz var på väg. Nu har vi fått svaret.

Humanz är mer samtidskommenterande och konceptuellt än något Albarn gjort innan. Den röda tråd som binder ihop spåren är människans natur samt en stor portion brittisk grime- och popkultur. Trots att det går att hitta mycket fint i texterna finns det hela tiden en blå nyans och hopplöshet. Som att mänskligheten bara är några sekunder från att utplåna sig själv och allt går i ultrarapid.  Det spår jag tycker sammanfattar känslan bäst är mantrat om giriga tankar i Hallelujah Money. För mig är den här skivan det perfekta soundtracket till det kapitalistiska samhällets implosion med alla extremistiska konsekvenser som växer omkring den.

Har du förväntat dig ett steg tillbaka till ett mer konventionellt popalbum har du antagligen inte mycket att hämta från Humanz. Är du däremot sugen på att utmana dig själv och din musiksmak är det kanske ditt nya favoritalbum som finns här.

Bästa spår: Charger (feat. Grace Jones)

Författare:
Erik Magnusson, Skribent

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This