RECENSION: George Ezra – Fryshuset 2018

av | okt 16, 2018 | Ny musik, Recensioner

George Ezra höll en hög nivå men bjöd på få överraskningar under sin konsert på Fryshuset.

George Ezra tog plats i Fryshuset under måndagen framför en förvånansvärt liten publik. En hade kunnat tro att han skulle dra mer folk och de flesta i publiken kan också bara hans största låtar. Jag blir besviken på att en av hans sämsta låtar, den hjärndöda sommardängan Shotgun är den låt som väcker mest intresse hos publiken. Känner en bara till den låten har en missat hela poängen med George Ezra.

Det märks dock att han är mer etablerad nu än när han spelade senast i Stockholm på Berns 2015, då han fortfarande levde på jättesuccéerna Budapest och Barcelona och få hade hört någon annan låt. För visst finns det en del inbitna fans på plats som kan varenda textrad och hjälper till att lyfta stämningen.

Albumet Staying at Tamara’s håller inte samma kvalité som Wanted on Voyage och har inte heller tagits emot lika väl. Hans musik har blivit alltmer glättig och tyvärr är det dessa låtar som får ta mest plats under konserten.

De mer nedtonade låtarna där han får utnyttja sin röst till sin fulla kapacitet gör sig bäst på scen. Speciellt Did You Hear the Rain? som bandet spelar i maffigt blåsarrangemang. Dock spelar de en nedkortad version och det känns som att det finns en rädsla för att tappa publiken om de drar ut de lågmälda låtarna allt för mycket.

George Ezra är en skicklig sångare och håller hög nivå på scen. Konserten går på rutin utan särskilt mycket ansträngning. Det ser ut som vilken kväll som helst för honom, men det gör också att han stundtals nästan känns ointresserad. Det hade egentligen räckt om han stod på scenen själv med sin gitarr. Men med sig på turnén har han ett stort band och blåsinstrument. Vilket lyfter flera låtar men känns oftare än inte som ett störande moment.

Ezra pratar och skämtar mycket med publiken men trots det känns spelningen opersonlig. Det märks att han går efter ett inövat manus och han berättar samma historier han redan dragit tusen gånger i soffor på olika talkshows.

På det stora är det en bra spelning, det finns inte mycket att klaga på, men det är synd att han inte stannar kvar i de mörkare låtarna mer. Den entusiastiska stämningen känns ängsligt påtvingad och när det är en såpass lång konsert har Ezra egentligen tid att blanda upp det mer än vad han gör. Flera av de bästa låtarna som The Beautiful Dream utesluter han helt och många låtar låter exakt som på skivan. Han har verkligen röstkapaciteten att ta ut svängarna mer.

Författare och fotograf
Emma Thimgren

Pin It on Pinterest

Share This