RECENSION: Familjen – Kom

av | mar 5, 2018 | Ny musik, Recensioner

Väntan har varit lång sedan Familjens senaste album Allt På Rött kom ut. När artisten efter sex år släpper nytt levereras både musik och politik.

Albumet Kom har samma uppslukande sound som Johan T. Karlssons tidigare låtar. Texterna är lika vackra som de är gripande och musiken har mycket energi. Men Kom är mer än bara det musikaliska. Bakom de sköna tonerna gömmer sig en ny dimension i Familjens musik. Texterna har en politisk betydelse som inte funnits där tidigare.

Det handlar om Sverige. Det handlar om feminism och flyktingmottagande. Det handlar om rädsla och medkänsla. Sociala frågor och eftertankar. Spåret Sverige inleder albumet och talar högt utan innehålla ett enda ord. Musiken är orolig och mäktig. Här sätts tonen på de 48 minuter av samhällsanalys och självrannsakan som följer av albumet.

Låten Rök och Speglar handlar om öppna armar och det svenska folkhemmet, om kärlek och empati som gått förlorad. Det är en låt som sätter svenskarna framför en spegel och bäddar för djupsinnigt tänkande. Var är vi och vart vill vi? Utan att ge något direkt facit över rätta svar sätter Familjen igång en reflektion genom sin musik.

Ett tydligare budskap hittas i låten Mandems som framförs av Sabrina Ibenjellal. Feministisk poesi läses upp till ett kraftfullt beat. Kanske är det inte låten som kommer att rulla mest i en skön spellista, men fängslande är den och i mitten av albumet ger låten en naturlig paus att hämta andan, ladda om, och återigen reflektera.

Låten Mitt i natten handlar om att fly. Målande text om krigsdrabbade städer och vägen till ett nytt liv behandlas med laddad musik. ”Ni är hjältar och ska hyllas så” är meningen som avslutar refrängen.

Aldrig att jag skulle vara tyst nu är en låt som handlar om att stå upp emot främlingsfientlighet och nationalism. Familjen sjunger om rädsla som flyttar in hos människor och påverkar dem. Budskapet är att han ångrar de gånger han inte sagt ifrån när folk agerat på den rädslan.

Kom, allt är klart avslutar albumet och knyter ihop säcken genom ett sound som liknar albumets första låt.

Med sex år sedan det senaste albumsläppet är kanske frågan som kvarstår hur mycket Familjens musik egentligen har förändrats. Det korta svaret är att det låter sig likt, men under ytan är det fylligare. Familjen har med Kom lyckats att producera en platta värd väntan.

Författare:
Sofia Ekberg Ekendahl, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This