RECENSION: Erik Lundin – Zebrapojken

av | mar 15, 2019 | Ny musik, Recensioner

På Erik Lundins debutalbum Zebrapojken blommar hans musikaliska karriär ut. Lyriken är intelligent, målande och personlig och han har gett oss en skiva som ger en mer ju mer en lyssnar.

Det är lätt att glömma att Zebrapojken är Erik Lundins debutalbum. Det känns som att han varit en stor del av det övre skiktet av svensk hip hop så länge. Den framgång, i form av popularitet och priser han fått uppleva med sina tidigare EP:s, och den kontrast till sin bakgrund det innebär, är också någonting han tar upp på skivan.

Tematiken följer allt som oftast det narrativ som har att göra med det förorts- och underklassnarrativ som traditionellt dominerar hip hop-genren på mer eller mindre direkta sätt. En förmåga som särskiljer Erik Lundin är dock den att förmedlar nyanser. Det kanske låter paradoxalt i och med Zebrapojkens uttalade tematik kring att vandra mellan de diametrala skillnaderna av mörka och ljusa delar av livet. Men förutom att tydligt skildra samhällsperspektiv med båda positiva och negativa klanger, målar han också upp personliga och ingående självporträtt.

Under skivans gång sker en ständigt pågående skiftning i förhållningssätt till sin bakgrund. Det finns åtskilliga beskrivningar av svårigheterna med att växa upp i förorter drabbade av utanförskap och kriminalitet. Men det blir aldrig bittert, då han i nästa stund hyllar samma bakgrund som han problematiserar.

I avslutande spåret Det Räcker är detta extra tydligt. Erik Lundin går från rader som ”att förtränga men inget försvinner / betongdjungelsjälarna faller som timmer” till att förklara sin tacksamhet till fansens lojalitet och Västerort där han växte upp, med rader som “Trogen till orten / Typ som om västerort satt ring på min hand”.

Det går inte att hylla den här skivan utan att nämna produktionsarbetet av bröderna Nils och Måns Svennem Lundberg. De har lyckats fånga texternas känslotillstånd i sina beats och bjuder på intrikat houseinfluerad hip hop-produktion som ger Erik Lundin ett sound som känns som en utveckling av hans tidigare låtar med producenten Mats Norman.

Erik Lundins flow är genomgående off-beat och synkopbaserat. Det är fyllt av dynamiska fraseringsförändringar, kreativa rim och ordlekar som alltid håller en på tårna och låter en upptäcka nya finurligheter vid varje återlyssning. På det sättet finns Eminem och Kendrick Lamar där som självklara referenser.

Han utnyttjar den mix av språk och slang som han har från olika delar av sin bakgrund till fullo. Det har varit en styrka i Erik Lundins lyrik ända sedan Suedi. Den gränsöverskridande användningen av språk som är ett signum för Erik Lundin har alltid varit en fullkomlig njutning att lyssna på och är någonting som fortsätter på Zebrapojken.

Artist: Erik Lundin
Titel: Zebrapojken
Releasedatum: 15 mars 2019
Skivbolag: Mansa Banda Music AB

Författare:
Jonas Hallén, skribent

Foto:
Abraham Engelmark

Pin It on Pinterest

Share This