RECENSION: Charli XCX – Charli

av | sep 16, 2019 | Läsvärt, Ny musik, Recensioner

Femte gången gillt. På det självbetitlade albumet är Charli bättre än någonsin.

Popguden som är ansvarig för de flesta trallvänligt enerverande refrängerna på radio är äntligen tillbaka med egen musik. Trots att Charli varit med och skrivit en stor mängd hitlåtar (Señorita, I Love It, Fancy, Same Old Love etc) har hon själv förblivit något av en doldis, trots att hon är bäst när hon skriver musik till sig själv.

Dock är hon verkligen inte själv på denna skiva heller. Hon har bjudit in så många gästartister att det liknar en armé av den nutida indiepopens giganter. Endast sex av 15 låtar sjunger hon själv. Resultatet blir att hennes röst gömmer sig bakom andra artisters, men jag får kanske nöja mig med att det i alla fall är sex låtar som hon framför själv, det är mer än det brukar vara.

Med det sagt så är så gott som alla samarbeten oerhört läckra, särskilt Gone som gästas av Christine and the Queens, och Cross You Out med återuppståndna Sky Ferreira. Deras röster smälter ihop och kompletterar varandra på ett överraskande bra sätt och det understryker igen Charlis skickliga förmåga att kurera ihop röster.

I låtarna där Charli sjunger själv är texterna betydligt mer personliga än innan och det lönar sig. Innehållet känns genuint på ett helt nytt sätt. Låten Official är en väldigt gullig och öppenhjärtig kärleksförklaring, något hon inte gjort innan. Det är därför extra synd att rösteffekterna är påbredda ännu mer än vanligt, så mycket att det faktiskt stör lyssningen. Det skapar en distans och står i vägen för hennes rösts fulla potential.

Trots det är albumet som helhet det bästa hon gjort hittills. Charlis musik har tagit en ny riktning och eftersom hon är en frontfigur för den nutida popen är det bara att konstatera att genres framtid ligger trygg i Charlis armar.

 

Författare:
Emma  Thimgren, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This