RECENSION: Blood orange – Negro Swan

av | aug 24, 2018 | Läsvärt, Ny musik, Recensioner

Social orättvisa, kärlek, familj och att växa upp. De är huvudsakliga teman på Blood Oranges nya album.

På så sätt påminner Negro Swan mycket om Blood Oranges tidigare musik. Förutom att albumet tar upp viktiga ämnen är den här skivan också väldigt snyggt gjord rent musikaliskt. Låtarna är sköna och lugna med många oväntade inslag som bryter in. Var för sig är de bra, men skivan passar ovanligt bra till att lyssnas på som en helhet. När en ny låt kommer märks det knappt eftersom att de är så fint sammanvävda. Musiken rör sig mellan jazz, hiphop och soul. Nytänkande och stilrent. När som helst kan en melodi brytas av mitt i och ersättas av en annan.

Låten Dagenham Dreams har ett dovt beat och han sjunger med försiktig sångröst. Det gör den till en av plattans bästa låtar. Den handlar om att växa upp och bli tillsagd att inte sticka ut för mycket. En kvinnoröst håller mot slutet ett tal om just det och bakgrunden hörs sirener som kommer och går.

Direkt efter kommer Nappy Wonder där musiken skiftar mycket på ett väldigt snyggt sätt. Den bryter av med ett experimentellt piano. Annars står mellansnacket Family följt av låten Charcoal Baby som vinnare på den här skivan. Charcoal Baby släpptes tidigare i somras som singel med tillhörande video.

Samarbetena är många. Puff Daddy, Tei Shi, Janet Mock, A$AP Rocky, Project Pat, Ian Isiah, Georgia Anne Muldrow, och Steve Lacy medverkar alla på skivan. Speciellt samarbetet med Puff Daddy och Tei Shi, en låt som heter Hope är riktigt bra. Tei Shis röst passar väldigt bra in på hur Negro Swan låter. Även i den här låten finns ett långt stycke med bara prat och ett piano som inte riktigt följer låtens rytm utan lever sitt eget liv.

Dev Hynes, som Blood Orange egentligen heter är en väldigt säker artist. Han har gjort musik i många år och vågar ta ut svängarna och göra saker på ett nytt sätt. Samtidigt får jag känslan av att alla låtar är väldigt genomarbetade.

Författare:
Felicia Lotsander, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This