RECENSION: Ariana Grande – Positions

av | nov 1, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner

Ariana Grande tar sovrumsestetiken till en ny nivå på sitt sjunde album Positions, som lämnar hennes poppiga R&B för ett mjukare soul sound där hennes röst får ta större plats.

Ariana fortsätter med sina överraskningsreleaser och har ett färdigbakat album redan när första singeln går ut. Positions skiljer sig dock på många andra sätt från hennes tidigare musik.

Ariana har denna gång velat fokusera på sången, och det märks. Att hon har en av de bästa rösterna i dagens musikbransch känns överflödigt att konstatera. Något som kommit lite i andra hand i hennes poppigare kreationer. Men det kan också bli för mycket av det goda.

När det blir musik för röstens skull och texten till slut blir så abstrakt att den inte går att urskilja i hennes vokala uppvisningar, känns det som ett album mer för henne själv än lyssnaren.

Soundet är ett hopkok av alla hennes tidigare album. Men det går inte att undvika att det mer känns som en mellanlandning innan nästa fas. Det är en mer stabil Ariana efter de senaste årens turbulens, och hon berättar i intervju med Zach Sang att hon velat göra den nya musiken för att visa hennes nya läkta utgångspunkt. Jag kan inte låta bli att känna att det saknar udd.

Jag vill inte säga att det är bakgrundsmusik, men det är inte långt ifrån och låtarna går in i varandra. De riktigt slagkraftiga hitsen uteblir, kanske var det också därför Grande valde att bara släppa en singel innan albumet.

Med det sagt är det såklart oerhört skickliga produktioner som doftar av 30-tal. Arianas kolibriröst kvittrar i takt med smäktande stråkar som får ta plats på nästan varje spår. Kanske är det just för lent, den mjuka Disney-estetiken skapar ingen kontrast till hennes skolade röst. Duetten Motive med Doja Cat och Just Like Magic är de två låtarna som sticker ut med sina tydligare R&B-influenser.

Ariana själv verkar ha tröttnat på att vara ansiktet utåt för trasiga popdivor, men det kanske finns något mellanläge mellan Sweetener och Thank u, next-erorna. Där Arianas röst kan ta huvudrollen utan att tappa sitt oomph. Positions lär ju dock bli soundtracket till många sovrum i höst.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This