RECENSION: ANNELIE – NEON WOODS

av | okt 7, 2018 | Ny musik, Recensioner

ANNELIE låter oss försvinna in i en filt av melankoliska synthmattor och väl valda textrader. Till hjälp har hon sin egen låtskrivarförmåga – och Ozzy Osbourne.

Mitt i sitt imponerande internationella turnéschema lyckas ANNELIE anamma lugn nog att själv skriva, producera och släppa en EP som är fylld av luftiga men kallt klingande ljudlandskap, ackompanjerade av frekvenser som resonerar djupt in i lyssnarens kropp. I en oerhört fängslande tappning av Black Sabbaths klassiker PARANOID framträder Ozzy Osbournes desperata lyrik på ett kristallklart och minst sagt kusligt sätt. De utdragna orden Think I’ll lose my mind if I don’t find something to pacify / Can you help me occupy my brain släpas vädjande ut över repetitiva trummaskiner och dova synthmattor.

Trots stråkar, elgitarr och rocktrummor märktes det redan på hennes debutalbum Earfolder att det fanns en dragning åt det elektroniska. Det är också detta hon uppenbart valt att fokusera på i den EP-trilogi som startade i och med fjolårets Teenager och som Neon Woods nu följer upp. Med gamla CASIO-synthar, markant vibrerande subbasar och en uppenbar experimentlusta tar Neon Woods vid där Teenager slutade.

Den nedstämda höjdpunkten DARLINGs meditativt sparsmakade ljudbild är uppbyggd av melankoliska pianoslingor och elektroniska synthhugg. ANNELIE proklamerar sin förmodade hjärtesorg i lyriska kontraster mellan ljust och mörkt. Med textrader som Losing senses / heartbeats wasted / logically disconnected för den tankarna till storstadsnätter där regn blandas med tårar.

Albumet knyts elegant ihop med SERENADEs mystiskt upplyftande ackordgångar och lovar oss med sina mjuka synthfanfarer en förhoppning om att trilogins avslutande del fortsätter ANNELIEs lovande utveckling. Det återstår att se om detta blir en utveckling i en mer melankoliskt elektropoppig riktning eller vigs åt de mer ambienta ljudmattor som hon gör med sådan övertygande känsla.

Författare:
Jonas Hallén, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This