RECENSION: Amateur Hour – Framtiden tillhör inte oss

av | feb 11, 2019 | Ny musik, Recensioner

Från Amateur Hour, trion med medlemmar från Sewer Selection, Makthaverskan och Westkust, kommer Framtiden tillhör inte oss, ett album fullpackat av experiment.

Från trion Amateur Hour fick vi 2016 deras självbetitlade debut, och bandmedlemmarna har sedan dess varit aktiv i andra bandkonstellationer som till exempel Westkust, Makthaverskan och Sewer Selection. Nu släpper de albumet Framtiden tillhör inte oss, på Happiest Place Records.

Albumet består av tretton låtar och följer en tradition av att blanda både svenska och engelska titlar, vilket en kan se även hos till exempel Les Big Byrd. På skivan hörs även samma sorts av experimenterande som jag kommit att förvänta mig av en viss typ av samtidsrock à la Dungen, Melody’s Echo Chamber och The Brian Johnstown Massacre. Sångmässigt för Julia Bjernelinds röst stundtals tankarna till artister som Susanne Sundfør eller Anna von Hausswolff, men med en helt egen ton.

Att Dan Johansson ansvarar för ”tape loops & experiments” är helt klart rätt begrepp. Många gånger under lyssningen får jag lyfta på nålen och backa, lyssna om och att undra vad är det för instrument som spelas egentligen? Vissa stunder låter det hela som ett kärleksbarn mellan en väloljad orkester och en mekanisk verkstad.

De tretton låtarna är både olika och sammanhängande, och Television Personalities-covern The Girl Who Had Everything blir en glad överraskning som Amateur Hour gör till något helt eget. Personliga favoriter är den så talande titeln Rock är förvirring, men också Jenny’s place och Kyrkbyn.

Albumet andras välgjordhet, inte en ton eller ett experiment känns eller låter som att det är där utan anledning. En minst sagt strålande uppföljning till debuten!

Artist: Amateur Hour
Titel: Framtiden tillhör inte oss
Skivbolag: Happiest Place Records
År: 2019

Författare:
Clara Korn, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This