Rebecca & Fiona: ”Det är svårt att vara kvinna i musikbranschen”

av | sep 18, 2018 | Framsida Startslider, Intervjuer

Albumaktuella Rebecca & Fiona har under de senaste åren brutit sig loss från stora mansdominerade skivbolag och skapat sin egen väg. Men det har inte alltid varit lätt. Rebecca Scheja från artistduon berättar om baksidorna som kvinna i musikindustrin.

Det nyligen släppta albumet Art of Being A Girl är startskottet för Rebecca & Fionas nyfunna självständighet. Sedan de fått nog av att bli åsidosatta har artisterna tagit sig ur snåriga skivkontrakt med giriga produktionsbolag. Nu följer de istället helhjärtat sin magkänsla.

– Vi har gått tillbaka till att göra vad vi tycker är roligt och intressant, säger Rebecca Scheja.

Det handlar om att försvara sin kreativa frihet, om att inte behöva låsa fast sig vid någon genre och om att kunna hitta glädjen i musiken igen. Duon tröttnade på att fastna i tänk och strukturer som fanns där bara för att de skulle kunna bli placerade i fack.

Musikindustrin präglas av män med makt som tänker på pengar mer än på vad artisterna vill göra, menar Rebecca. Medan hon och Fiona ville spela den musik som kom naturligt för dem så ville många förändra eller styra dem i en annan riktning som skulle ge bättre betalt.

– Det handlar alltid om pengar, säger Rebecca.

Samtidigt är det svårt att säga nej, och det är lätt att dras med och fastna i onda mönster. Det finns en press att behöva upprätthålla goda relationer med de som har makten att satsa på musiken. Det är också viktigt att vinna deras förtroende. Situationen är komplex. Som en balansgång mellan å ena sidan måstet utifrån att bevara viktiga relationer och å andra sidan det egna behovet av att följa sina intressen. Människorna som tenderar att ta över i beslutsprocessen är tyvärr ofta samma människor som faktiskt kan dra i trådar och skapa möjligheter. Särskilt som kvinnlig artist handlar det hela tiden om att kompromissa med sig själv.

– Det är så otroligt svårt att vara kvinna i många branscher, och det har varit svårt för oss i musikbranschen, säger Rebecca.

”Det ska inte få förstöra vår skaparglädje.”

Tillslut blev allt bara för mycket. Saker fungerade inte som de brukade göra tidigare och det kändes inte bra längre. Makten togs ifrån duon succesivt. Beslut togs över deras huvuden, pengar försvann och det fanns ingen översikt av arbetet. Allt eskalerade väldigt fort och när det inte längre kändes som att folk ville dem väl så valde de att bryta upp.

Duon har efter händelserna byggt upp sitt egna musikföretag, gjort om i strukturen och skaffat nya samarbetspartners. Rebecca tycker att det finns något feministiskt i hur duon jobbar och väljer att göra musik nu, och de vill genom albumet hylla andra kvinnor.

– Det är ju så i största allmänhet i livet att det är svårt att bara få vara kvinna liksom. Och vi respekterar det.

Många gånger har det hjälpt att vara två. Att ha varandra. Rebecca tror att hon hade lagt av helt och hållet annars, eller bara gått med på allting. För det blir inte kul till slut.

– Man förlorar sin självrespekt någonstans på vägen. Man slutar att se klart. Men vi har varandra och vi stärks genom vårt systerskap framför allt, men också i att vi alltid tar ner varandra på jorden. Om Fiona ballar ur så säger jag ifrån, och om jag ballar ur så säger hon ifrån.

Där andra artister kanske bara dras med påminner Rebecca och kollegan Fiona FitzPatrick varandra. ’Vad är det vi vill? Var kommer vi ifrån? Och varför gör vi det här? Är det pengarna som är viktiga eller framgången eller att vi ska få göra musik villkorslöst på vårt eget sätt?’ När de dividerat klart så kommer de alltid fram till att det inte är värt någonting om de inte mår bra. På den punkten har duon varit ihärdiga.

– Det ska inte få förstöra vår skaparglädje, säger Rebecca bestämt.

Istället för att behöva skapa eller uppträda med något för någon annans skull så är det bara deras musik som gäller nu. Att vara ensam om att kunna påverka slutresultatet innebär för Rebecca också att hela tiden kunna stå upp för och representera sitt artisteri.

– Då älskar man det man har gjort rakt igenom. Vi samarbetar med de som förstår det och respekterar hur vi vill göra musiken nu, det är det som är den stora skillnaden.

”Det feministiska tänket har blivit starkare ju större motstånd vi har mött.”

Erfarenheterna från musikindustrin präglar Art of Being A Girl. Även om låtarna på albumet handlar om allt möjligt så skapades musiken under tiden då duon frigjorde sig från stora skivbolag. Rebecca beskriver det som en pånyttfödelse.

– Vi tog tillbaka vår kreativa kontroll, säger hon.

Albumet handlar mycket om just frigörelse, men också om dumstridig kärlek, impulsivitet, risker, om privatlivet och om kärleksrelationer såväl till människor som till kreativiteten.

– Det är otroligt kul att skapa ett verk som har en röd tråd och som är mer av en berättelse eller en era. Ett album är ändå ett samlat verk, säger Rebecca.

I samband med albumet kommer duon att öppna ett galleri under en period. Där kommer de att ställa ut konst från olika kvinnor, ett projekt som kommer att presenteras senare.

– Det är kul att få lyfta andra coola kvinnor i konstvärlden, säger Rebecca.

På sikt vill Rebecca & Fiona jobba mer med kvinnor genom sitt musikföretag. Det feministiska tänket har alltid funnits där för dem, men det har också blivit tydligare med tiden.

– Det har blivit starkare ju större motstånd vi har mött.

Samtidigt har det också skett en positiv förändring för kvinnor i branschen. Efter #metoo-upproren förra året menar Rebecca att många har blivit bättre på att lyssna på kvinnor och att känna efter vad som är rätt i olika situationer. Folk förstår på en djupare nivå hur det är att vara kvinnlig artist. Och kanske backar också kvinnor varandra på ett nytt sätt.

– Vi har hela tiden haft ett så himla starkt stöd och jag känner att det är bättre, finare och större nu efter #metoo-rörelsen än någonsin, säger Rebecca.­­

Författare:
Sofia Ekberg Ekendahl

Fotografi:
Press

Pin It on Pinterest

Share This