Rasmus Bjerkander är årets vinnare av Lilla Augustpriset som delades ut den 23 november i år. Popmani har pratat med honom efter vinsten, om hans novell och vad han hoppas skriva i framtiden.

Rasmus Bjerkander är årets vinnare av Lilla Augustpriset med sin novell Den på intet vis speciella, en novell om släktrelationer och döden. Vi har pratat med honom om Augustgalan, hans vinnande novell och hans framtida skrivande.

Foto: Evan Pantiel

Rasmus Bjerkander Foto: Evan Pantiel

Rasmus Bjerkander är 20 år, bor i Linköping och pluggar till psykolog. När han inte skriver umgås han med sin flickvän och vänner. Att vinna Lilla Augustpriset var ingenting han trodde skulle ske och beskriver beskedet såhär:

—Det kändes skitkonstigt. Jag är en dålig förlorare, så jag hade haft som mantra hela kvällen att ”jag kommer inte vinna, jag ska inte bli sur när jag inte vinner”. Bäst med galan var att få mingla runt efteråt och käka macarons, de var utsökta.

”Den till intet vis speciella” är långt ifrån den första novellen signerat Rasmus Bjerkander. I ungefär två års tid tillbaka har han skrivit noveller och novellen ”Fredagskväll” blev tidigare i år publicerad i LitteraturMagazinet—borde gå att googla fram om man är sugen att läsa, säger Rasmus.

Innehållet till den vinnande novellen till Lilla Augustpriset hämtade han från verkligheten—Det gör jag till allt jag skriver. Rasmus berättar att han oftast får inspiration till sitt skrivande genom att fundera över stort och smått som händer i livet och från att läsa böcker. En av hans favoritförfattare vann också pris på Augustgalan, nämligen Jonas Hassen Khdemiri med sin bok Allt jag inte minns. Rasmus tillägger att det är en bok som alla borde läsa. En annan favoritförfattare hos Rasmus är Jonas Karlsson, också känd som skådespelare, som de senaste åren släppt flera uppmärksammade novellsamlingar.

I framtiden skulle han gärna vilja skriva någonting mer och arbeta som författare:
Jag har författardrömmar och hoppas kunna leva på att skriva i framtiden, helt eller delvis.

Motiveringen från juryn löd såhär om ”Den på intet vis speciell”:

Novellen ”Den på intet vis speciella” är, trots titeln, genom sin vardaglighet, fina framåtrörelse och väl avvägda språk alldeles speciellt läsvärd. Genom att följa den unga jag-berättaren får vi läsare en inblick i familjens relationsmönster, morfars trädgård och det mest förbjudna spörsmålet – döden.

Lilla Augustpriset grundades 1994 av Svenska Förläggarföreningen. Syftet med priset är att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. För att delta i tävlingen Lilla Augustpriset måste du vara mellan 16-20 år gammal. Vinnaren får 15 000 kronor och prisutdelningen sker vid den årliga Augustgalan, vilken i år hölls den 23 november.

Pin It on Pinterest

Share This