Radiohead är fortfarande ett band i världsklass

av | Jun 10, 2017 | Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner

Igår gjorde Radiohead sin första konsert i Sverige på 14 år och Popmanis Elin Strömberg var där och konstaterade att den brittiska kvintetten fortfarande är ett band i världsklass. 

Det är en mer rörlig arena än vanligt som jag möts av minuterna innan det brittiska giganterna i Radiohead ska äntra Globens scen. Rastlösheten och förväntan ligger som en fredagsdimma bland publiken och det rör sig oavbrutet längs med de röda raderna av sittplatser. Fansens otålighet är dock inte obefogad, det var faktiskt 14 år sedan Radiohead var på besök senast.

Inledningen på kvällen är magiskt när bandet öppnar konserten på en mörklagd scen med låten Daydreaming. En låt som verkligen är som gjord för att öppna en konsert på bästa vis. En discokula har placerats ovanför publikens huvuden och mot den riktas belysning som i sig sedan täcker hela arenan i ett förtrollande hav av ljusstrålar. Tonerna av Daydreaming ebbar ut och kvintetten bjuder oss på ytterligare ett spår från bandets senaste album A Moon Shaped Pool i form av låten Desert island.

Därefter inleds ett intensivt uppvaknade och vi möts av blixtrande laser och den fenomenala låten Ful stop. Ett första ordentligt jubel hörs sedan från fansen när de nås av tonerna till Airbag från bandets legendariska album OK Computer och därefter tar konserten en mer dansant vändning när Thom Yorke tar fram sina maracas och river av 15 Step.

Efter en avskalad version av pianoalstret Pyramid song tar konserten en andra vändning och Radiohead bjuder arenan på flertalet elektroniska mästerverk från deras oändliga katalog. Först ut är Everything In Its Right Place som efter några spridda låtar följs upp av den legendariska låten Idioteque. En låt som påminner mig om hur många musikaliska sidor Radiohead egentligen besitter och istället för att som många andra brittiska band under 90-talet stannat kvar på bekväm mark, så fortsätter Radiohead att utforska nya ljudlandskap och jag är säker på att detta är en stor anledning till att bandet idag fortfarande klassas till ett av världens bästa.

Under konsertens första och enda mellansnack kommenterar Thom Yorke det nyligen avgjorda parlamentsvalet i Storbritannien och för en sekund förväntande jag mig bara en utläggning om politik. Men istället berättar han om det hopp som är på väg tillbaka till engelsmännen och därefter möts vi av balladen The Daily Mail som tyvärr trots det fina budskapet, blev en av konsertens mindre bra låtar.

Avslutningsvis visar det sig att Radiohead inte längre är så pass ovilliga att bemästra rollen som crowdpleasers och på de två extranummer som kvintetten bjuder på får vi bland annat höra Paranioid android, Fake plastic trees och Karma police. Allsången bland publiken till den sistnämnda låten är ett perfekt avslut, men det är ändå något i mig som lämnas lite besviken över av att Radiohead inte längre är mer svårflirtade än så.

Kvällens setlist: 1. Daydreaming 2. Desert Island Disk 3. Ful Stop 4. Airbag 5. 15 step 6. Myxomatosis 7. Lucky 8. Pyramid song 9. Everything In Its Right Place 10. Bloom 11. I might be wrong 12. Separator 13. Weird fishes/Arpeggi 14. Idioteque 15. The numbers 16. Exit music (For a film) 17. Bodysnatchers Extranummer: 18. You and whose army? 19. The daily mail 20. Burn the witch 21. Paranoid android 22. Street spirit (Fade out) Extra extranummer: 23. Fake plastic trees 24. Karma police

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Fotofraf:
Liam Warton, Fotograf

Pin It on Pinterest

Share This