Preoccupations: ”Albumet är en lovsång till depressionen”

av | mar 28, 2018 | Framsida Startslider, Intervjuer

Självförtroendet är bättre än någonsin när Preoccupations släpper sitt andra album under det namnet. Tematiken är som alltid mörk och Matt Flegel berättar för Popmani hur han utforskat nya sidor av sig själv.

Preoccupations, tidigare Viet Cong, är tillbaka med ännu ett album i form av New Material. Nästan två år har gått sen namnbytet och nylanseringen genom ett självbetitlat album. Bandet själva tycker att de har bemästrat sitt eget sound och hittat nya nyanser. Det är ett rått dystopiskt sound som den insatte lyssnaren mycket väl känner igen.

– Albumet är en lovsång till depressionen. Depression, självförstörelse och att rikta blicken inåt fyllt med hat, säger sångaren Matt Flegel själv om det.

Albumet är fragmentariskt skrivet och när bandet sågs i studion för att spela in fanns nästan inget konkret bestämt utöver idéer och tankar. Istället blev det en experimentell process som fick konsekvenser för Flegels texter i kontexten.

– När vi var klara med Espionage insåg jag att det inte skulle fungera. Jag tittade på resten av texterna och det kändes inte alls bra.

Resultatet är ett komplext nytt sound som flörtar mer med new wave än tidigare album. Bandet vill själva beskriva det som “skillnaden mellan att se en bilolycka och att själv krascha bilen”, trots att bandet länge har utforskat musikens mörkare sidor. Matt Flegel säger att albumet var något som hade växt länge inuti honom men först under tiden i studion formats till ett sound, koncept och texter.

– Jag fick verkligen utforska nya sidor hos mig själv. Att hitta nya arbetssätt är att utmana dig själv och hur du tänker.

Närmast beger de sig ut på turné i Nordamerika innan det är dags för Europa. I skrivande stund är bandet inte inbokade för någon spelning i Sverige. Närmaste möjlighet är istället den finska festivalen Sideways där Preoccupations kommer dyka upp.

Författare:
Erik Magnusson, Skribent.

Fotografi:
Pooneh Ghana

Pin It on Pinterest

Share This