alex1

The New York Times skrev i veckan att i dag döps Alexander Wang, men inte i vatten utan i eld. Förväntningarna på Wang har varit skyhöga, av flera anledningar.

Han är ännu inte fyllda 30 år, sin första kollektion lanserade han så sent som 2007 och nu har han axlat rollen som creative director för ett av världens mest ansedda och anrika modehus, Balenciaga. Cristobal Balenciaga grundade företaget 1919 och öppnade den första butiken i Paris 1936. Från 1930-talet till slutet av 1960-talet är de flesta ense om att Balenciaga haft stor inverkan på modets utveckling. Grundarens kollega Givenchy lär ha sagt att ”Balenciaga var arkitekten inom haute couture”.

Hur det respekterade Balenciaga kommer att fusioneras med Wangs stil som beskrivs som en blandning mellan edgy, 90-tal, ofta maskulin och ofta rockig har varit en av de många frågorna. En designer som är van vid unga urbana kunder ska nu formge kläder till ett modehus uppbyggt på haute couture. Wang var själv skeptisk när han först fick frågan, en av anledningarna var att han själv kommer fortsätta att driva sitt eget modemärke, Alexander Wang. Bland annat ska 15 nya butiker öppnas under året.

Det talas om en kometkarriär och att Wang är ett av modevärldens största löften. Alexander Wang är dessutom den första designern med rötter i Asien som tar över ett stort europeiskt modehus.

Hur det går för Wang återstår att se. Av allt att döma blir det succé men det kan också resultera i brakfiasko.

Hela visningen hittar ni här.

TIPS:
Designern Diane von Fürtstenberg har genom åren agerat mentor åt Alexander Wang. En exposé över hennes liv och åstadkommanden kan ni läsa här på popmani.se på fredag.

Pin It on Pinterest

Share This