Hela den kommande veckan kommer Popmani ägna åt aktivism. Vi kommer låta dig som läsare få möta några av vår tids viktigaste kulturskapare som brinner för att åstadkomma förändring. Popmanis Nicklas Kihlberg berättar mer om veckans temasatsning.

Alla texter som publiceras under temat hittas här.

aktivism_slid

Kulturen. Detta ting som ständigt finns närvarande i våra liv. Ofta handlar det om de där som bara finns utan att vi knappt tänker på det. Deckaren på nattduksbordet, låten som gör morgonpromenaden till bussen lite lättare, tv-programmet som framkallar skratt och tröjan som alltid genererar komplimanger.

Att all form av kultur är viktig är ingen hemlighet. Livet skulle vara mörkt utan det där glättiga som gör det lite enklare att leva. Men kulturen är inte bara det där ytligt närvarande. Om en skrapar lite på ytan finns den där, kulturen som betyder något mer.

I en värld där det mörknar än snabbare och där försäljningssiffror och vinstjakt verkar väga tyngre än mening och budskap blir den genomträngande kulturen bara viktigare. Kultur har ett djup så inträngande att det formar oss som människor. Och bakom all kultur står en kulturskapare.

Jag tänker på musikerna som med sina toner och sin lyrik får oss att tänka annorlunda om trångsynta normer. På serietecknarna som lyckas förändra vårt sätt att tala om saker genom en enda strip. På modeskaparna som vänder ut och in på sina plagg för att förändra vårt sätt att tänka kring kropp, kön och identitet. På filmskaparna som bojkottar galor och festivaler för att de är för upptagna med att skildra en värld som slits isär. På teaterregissörerna som utforskar de där tankarna vi andra knappt vågar tänka. På författarna vars böcker blir epokgörande och skildrar hela generationer.

Jag tänker på aktivisterna, på de kulturskapare som ägnar dagar och nätter åt sitt skapande och som ständigt drivs av viljan att förändra. De som låter visioner gå före kommersiella succéer och som vill påverka, omskapa och lämna avtryck. De som tror på kulturens sprängkraft och som aldrig låter sig tystas.

Hela den här veckan ägnar Popmani åt kulturaktivism. Vi har mött många människor som delar med sig av sina drivkrafter och sina viljor. Låt dig inspireras.

Pin It on Pinterest

Share This