PLX: Tjärö 2017 – När musik möter konst

av | aug 24, 2017 | Artiklar, Krönikor

Arrangörerna lyckas med det omöjliga: få oss att längta efter sommarens sista helg. Alice Dadgostar har tagit en närmare titt på tvådagarsfestivalen PLX i Blekinges skärgård.

Den elektroniska musikscenen expanderar ständigt, både i den undre och övre världen. Det kommersiella har kommit att bli en industri vars inflytande blivit svårt att bestrida, samtidigt som vi söker oss alltmer till djupare alternativ. Det har blivit mer än underhållning och fest. Det har blivit instrument åt våra sinnen, sätt att utforska och känna. Ändå tycks folk backa när det börjar gå mot det alternativa hållet, det som snuddar vid musikkonst. Hur ska det dansas, lyssnas på, tolkas? Det känns otympligt, kanske rentav läskigt. Frågan är: varför kan inte det mystiska vara suggesstivt? Varför känns det svårplacerade automatiskt utom räckhåll i vårt medvetande?

Det är hög tid att vi vågar förlora oss i ett sammanhang där vi kan dansa, lyssna och tolka exakt som vi vill.

25-26 augusti slår konst -och musikfestivalen PLX upp portarna på Tjärö i Blekinge. Personligen skulle jag kalla det en av sommarens höjdpunkter, framförallt av miljön och atmosfären att döma. Kontexten känns exklusiv och samtidigt väldigt öppen. Liksom många andra står jag fortfarande i förstadiet till ett hållfast samband med den här sortens musik – just därför ser jag med stor spänning fram emot augustihelgen i skärgården. Några av namnen i startfältet är förhållandevis etablerade artister, en och annan jag följt en längre tid. Framförallt har jag spenderat kvällar och nätter på dansgolv de förtrollat. En del namn har jag sett i periferin några gånger, sådana jag blivit nyfiken på men som inte riktigt kommit upp till ytan förrän nu. Ytterligare underlag för en uppmärksamhet kring PLX jag tycker har saknats är antalet kvinnor i line-upen. Precis som i alla andra sammanhang är elektroscenen fortfarande tyvärr ganska mansbetonad.

Vi har ljudanarkisten Kablam, en av mina personliga favoriter. Det känns som att hon använder sig av redskapen i en verktygslåda och ändå lyckas skapa kugghjul i fulländade förhållanden till varandra. Hon experimenterar med ordning, rum och uttryckssätt, placerar en i Sputnik och skjuter ut en i en metallisk rymd. Utöver EP:n Furiosa är hennes psykedeliska Boiler Room-set från 2016 något att rekommendera för den som är obekant. Jag vet inte vart gränsen går mellan musik och konst men det här är något utöver det vanliga, det möjliga – det är Kablam, helt enkelt. Vi har Stockholmska undergroundansiktet Nadja Edman, som spelar lite mer konventionell techno (i den mån en kan kalla en tusenarmad genre för konventionell). Vi har Coco Zodiac, vars performance å ena sidan är koherent med PLX:s laglösa tema – å andra sidan en trivsam kontrast till det hårda. Zodiac presenterar en mix av dans, video och sång präglad av en ny känsla varje gång. ”Jag bjuder in folk till mitt universum”, som hon beskriver det i GBG Wax Trax #196. Ett universum av stundtals harmoni. För förstagångaren rekommenderar jag Aou reoil på Soundcloud. Musik som liknar hypnos, en mental massage.

I övrigt ser jag extremt mycket fram emot Bottenvikens Silverkyrka och Kontra-Musiks omhuldade Ulf Eriksson. Den kyrkoinspirerade acidduon Silverkyrkan frälste (pun intended) nog fler än jag när de spelade i Malmö för en tid sedan. På sin Facebooksida är underrubriken ”religiös organisation” och det känns ganska talande för musiken som känns hämtad ur någon slags ritual. Malmöpionjären Ulf Eriksson har nästan tjugo år på nacken som verksam och är enligt många en föregångare till den moderna technoscenen. Bara det i sig grundar ju nyfikenheten. Och så danska dancehallöftet ICEKIID där kommentarer nästan känns överflödiga. Här kommer det bjudas på allt annat än ”svår” musik.

Jag sjunger med i refrängen halvvägs in i Coco Chanel redan vid första lyssningen. Låtrekommendationen som toppar listan blir dock tveklöst Gulddans, en låt jag skulle vilja bo inuti de allra sista, varma sommarnätterna.

Detta är naturligtvis bara axplock ur en kavalkad av spännande artister, bild -och ljudkonstnärer. Avsluta sommaren med att lämna allt vad kreativa regler heter och dra en sväng till ön. Mer information finns på tjaro.plxplxplx.com.

Författare:
Alice Dadgostar, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This