Phoebe Bridgers: “Jag gör musik för de som vill förstå”

av | jun 24, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Phoebe Bridgers är äntligen tillbaka med nya albumet Punisher, hennes första soloalbum på tre år. I en intervju med Popmani berättar hon om tankarna bakom soundet på samlingen, stjärntecken och varför hon tycker att det är viktigare än någonsin att använda sin plattform.

För tre år sedan slog Phoebe Bridgers igenom med sitt debutalbum Stranger in the Alps och sedan dess har hon hunnit arbeta i projekt som boygenius tillsammans med Julien Baker och Lucy Dacus, och Better Oblivion Community Center tillsammans med Conor Oberst. I dagarna kom hennes andra studioalbum Punisher och hon berättar att det känns konstigt att släppa ett album nu, med tanke på allt som händer runt om i världen.

– Det känns helt annorlunda, i normala fall brukar jag vara på turné och med mina vänner. Det känns väldigt märkligt och nästan värdelöst att ha mitt jobb just nu när vi har en värld som är mitt uppe i en kris. Men jag vet inte, jag hoppas verkligen att folk gillar mitt album.

Det andra albumet har varit på gång under en lång tid men hon kom inte riktigt till skott med att skriva klart det. Livet och personliga saker kom emellan, men hon berättar att det kan ha varit en fördel då hon har varit betydligt mer försiktig med låtarna nu än vad hon varit tidigare.

– Jag tror att jag gjorde det här albumet med en annan känsla, jag kände mig mer självsäker. Jag jobbade med hela andra människor och det gjorde att jag kände mig mer trygg med de som jag jobbade med.

Att hitta personer som hon känner sig trygg att öppna upp sig för och kunna presentera personliga texter till har varit en viktig del i processen. Speciellt då Phoebe Bridgers av tidigare erfarenhet har upplevt att de hon arbetat med, har velat lägga sig i hennes texter.

– Nu känns det inte som att någon vill säga något om mina texter eller är chockade över vad jag skriver, det känns som en väldigt trygg miljö.

”Jag försöker bara låta kreativiteten
leda mig vart den vill.”

Flera av hennes tidigare samarbetspartners som Conor Oberst och Julien Baker har varit med och tagit fram albumet. Hon berättar att det nästan känns som att de har skapat en “bandskiva” utan att det var tanken i och med deras nära samarbete.

– Det känns som att allt jag gör är en påbyggnad av det jag har gjort tidigare. Det känns alltid som att det finns influenser från det jag har gjort tidigare och som soloartist kan jag ta inspiration och jobba med de personer som jag vill jobba med för att skapa det som jag vill skapa.

Albumets sound har hyllats av kritikerna och Bridgers skapande har lyfts fram som nyskapande och spännande. Men hon berättar att hon inte hade en tydlig plan på hur albumet skulle låta från början.

– Många som skriver har en tanke på hur de vill att deras musik ska låta, men jag börjar egentligen bara med att spela ackord och sedan försöker jag lista ut vad det ska bli efterhand. Det känns som att många är otroligt mer organiserade än vad jag är, jag försöker bara låta kreativiteten leda mig vart den vill.

Hon lyfter fram tidigare samarbetspartners som The 1975 som ett exempel på ett band som överraskar en med deras texter och berättar att hon strävar efter att göra samma sak.

– Jag gillar musiker där jag tänker “jag visste inte att du kunde skriva den typen av texter eller lägga in det där i en låt”. Samtidigt ser upp till många av de artisterna som vågar visa sig sårbara genom sina texter, som Bright eyes och The 1975.

På tal om att överraska i låtar. I låten Kyoto på albumet finns det en referens till stjärntecknet skorpionen med textraden “Born under Scorpio skies”. Hon berättar att hon är väldigt intresserad av just stjärntecken och att hon har upptäckt nya sidor hos sig själv under corona-karantänen.

– Jag älskar stjärntecken och är en lejon själv, men är stenbocken i måntecken vilket har varit lite jobbigt, speciellt nu i karantän. Vi beskrivs ensamvargar och jag relaterar väldigt mycket till den delen av mitt stjärntecken.

Referensen i låten handlar om att den personen har många av personlighetsdragen som skorpionen beskrivs ha.

– Det känns som att folk fattar referensen. Det känns nästan som att folk tycker att skorpionen är lika hemska som folk från Slytherin för de som håller på med astrologi.

”Det är ett problem att folk bryr sig mer ifall någon postar skämt eller nakenbilder än viktiga ämnen och politik.”

Under en tid då det är mycket som händer i världen så har Phoebe Bridgers försökt att använda sina sociala medier för att uppmärksamma insamlingar och demonstrationer. Men hon berättar att hon har fått hat från flera som tycker att hon borde ha hållit sig till musiken utan att blanda in politik.

– Samtidigt så är det inte den typen av personer som jag gör musik för. Jag gör musik för de som vill förstå eller som redan förstår, de som absolut inte vill lära sig något om det som händer i världen kunde jag inte bry mig mindre om. Jag tycker verkligen att det är ett problem att folk bryr sig mer ifall någon postar skämt eller nakenbilder än viktiga ämnen och politik.

Hon berättar att hon har haft personer inom poliskåren som har sagt att hennes tweets om Black Lives Matter har varit kränkande.

– Jag har fått rätt mycket kritik från folk som tycker att jag inte borde skriva så mycket om mina åsikter. Det känns dock som att folk börjar visa sina riktiga åsikter och jag tycker att det är väldigt viktigt att använda min plattform för att visa var jag står.

Under pandemins framfart i världen har många av de gig som hon skulle ha gjort ställs in. Under våren har Phoebe Bridgers istället gjort en turné hemma där hon har spelat från olika delar av hennes hus under flera kvällar. Hon berättar att känslan av att spela framför människor som en inte kan se har varit märklig.

– Men det är såklart bättre än att inte spela överhuvudtaget. Jag saknar att spela live väldigt mycket. Men jag tror att om det bara var jag som inte hade fått turnera eller vara i studion så hade jag varit deprimerad men nu känns det som att vi alla är i samma båt tillsammans och då känns det lite bättre.

Vad saknar du mest med att inte vara på turné?
– Jag saknar att känna adrenalinet från att stå framför en publik för jag känner inte att det finns något som går att likna vid den känslan i mitt liv just nu. Det är roligt att se människors reaktioner samtidigt som något händer och det är otroligt fint att se att texter som jag har skrivit själv kan nå ut till människor och att vi kan dela det tillsammans.

Vad som står på planeringen härnäst för Phoebe Bridgers är hon osäker på, men hon lovar att återkomma med resultatet.

– Jag tror att jag ska spela in lite mer och jag har en fantasi om att ändra min karantänsgrupp och hänga med fler vänner i ett annat hus. Jag ska försöka ta det lugnt men fortsätta vara kreativ så att jag inte tappar det helt. Vi kan höras om ett år så får du veta vad jag har gjort!

 

Författare:
Emma Isberg, Skribent & redaktör

Fotografi:
Olof Grind

Pin It on Pinterest

Share This