Phoebe Bridgers & Conor Oberst: ”Det här är inte ett klassiskt duetband”

av | jan 24, 2019 | Framsida Startslider, Intervjuer

Idag släpps debutalbumet från Better Oblivion Community Center. Bakom hemlighetsmakandet och musikprojektet står Conor Oberst och Phoebe Bridgers. Vi fick chans att träffa de förra veckan där vi pratade om samarbetet, lärdomar och varför de hållit projektet så hemligt.

I fredags, knappt en vecka kvar till deras hemliga projekt och album släpps, fick vi träffa multibandsmedlemmen Conor Oberst och stjärnskottet Phoebe Bridgers.

Conor Oberst, kanske mest igenkänd genom sitt band Bright Eyes sedan många år tillbaka. Listan på släppta album som sig själv är lång och den genom andra bandkonstellationer är ännu längre. Sedan starten i början av tidigt nittotal har Conor verkligen etablerat ett välrenommerat namn i musikvärlden som den talangfulla artist och låtskrivare han är.

Phoebe Bridgers karriär sträcker sig inte riktigt så långt tillbaka utan debuterade 2015 genom Ryan Adams skivbolag, som dessutom redan kallat henne en ”enhöring i musikbranschen”. Förra året startade hon även indierock-gruppen boygenius tillsammans med Julien Baker och Lucy Dacus. När vi träffar de båda vet vi fortfarande inte vad det nya bandet heter eller namnet på skivan. Men det märks att de båda är väldigt exalterade över släppet och pratar om projektet med stor entusiasm.

Är det här första gången ni jobbar med varandra?
Phoebe: – Det är vårt första faktiska musikprojekt som vi gör tillsammans.

Conor: – Jag har sjungit lite på Phoebes låtar tidigare och så men detta är det första riktiga projektet. Vi har turnerat tillsammans tidigare och jag har en låt där Phoebe är featuring på.

Hur kom ni fram till att ni skulle göra det här samarbetet tillsammans? Var det under tiden ni turnerade ihop?
Conor: – Vi pratade om det på turnén. Det var en sånt typiskt ”sen kväll på turné”-snack där vi sa att ”vi måste starta ett band ihop” vilket det känns som jag sagt många gånger i mitt liv förut men det blir aldrig något av det. Men vi sågs sen efter turnén och testade att spela in en låt, ungefär som ett experiment om det skulle funka. Det slutade med att det blev första låten till skivan faktiskt. Det var inte den ursprungliga tanken när vi skrev den utan det var mer fritt att den kunde bli till min skiva eller Phoebes eller någon annans att spela in. Men vi gillade verkligen resultatet av den låten och så gjorde vi en till låt efter det. Efter ett tag så kändes det så pass annorlunda från vad vi normalt gör så att vi kände att vi måste göra någonting av det.

”Phoebe har gjort mig till en bättre sångare.”

Vad har ni för inställning till musik och kreativitet? Har ni olika perspektiv på det?
Phoebe: – Jag tror vi definitivt har olika synvinklar när det kommer till vår egen musik. Men när vi jobbar ihop så har det inte blivit att vi stångas mot varandra. Det här är liksom som en egen grej. Det är inte som att jag satt en annan standard här heller utan jag tror bara att våra sidor började sammanflätas med varandra till att sedan få ett helt annat sound än Bright Eyes, mitt band eller vilket annat band som helst.

Vad har varit era viktigaste lärdomar från varandra?
Conor: – Jag känner att Phoebe har gjort mig till en bättre sångare. Hon är mer utav en naturlig talang när det kommer till sång tillskillnad från mig själv. När jag skriver låtar så händer det ofta att jag fastnar i mitt eget sätt, hur jag sjunger och så vidare. Jag återanvänder mycket. Men hon har hjälpt mig att bryta några av de melodiska vanorna som jag haft tidigare. Hon fick mig också att sjunga i andrastämma på vissa låtar vilket var väldigt svårt för mig i början. Till sist så lärde hon mig hur och den erfarenheten har hjälpt mig att utvecklas till en bättre sångare. Det är något jag uppskattar mycket.

Phoebe: – Conor är väldigt bra med text och ord. Han är mycket bättre än mig på att slutföra idéer när de är färska i sinnet. Jag kan sitta på idéer under typ ett halvår och bli trött på de innan jag ens är klar. Conor dock, han kan skriva klart en låt i en sittning och det har jag aldrig gjort tidigare. Så det har varit en häftig och värdefull erfarenhet för mig.

”Vi båda klev ur våra bekvämligheter för denna skiva.”

Nu när ni är klara med albumet och kan reflektera lite mer över det. Hur viktigt skulle ni säga att processen kring skivan har varit för er?
Conor: – Det har varit häftigt. Jag tycker att det har varit väldigt bra och skönt för oss att ha gjort det här. Vi har ju uppenbarligen haft våra egna saker vid sidan av detta men vi har jobbat väldigt hårt med det här och gett det mycket tid. På så sätt så har det tagit bort lite av prestationsångesten och kraven då vi haft vårt egna som redan finns där ute. Det har gjort det här projektet till en mer avslappnad och lustfylld process. Titta bara på det här exempelvis, jag hatar normalt sett att göra intervjuer. Jag tycker ofta det känns svårt och jobbigt att sitta och prata om sig själv på ett sådant sätt som det kan bli i intervjusammanhang. Men nu ihop med Phoebe och om det här projektet så känns det bara kul. Att ha sin polare med sig vid sin sida, få komplimanger om en själv och det man gjort. Det är härligt liksom. Så ja, det är så skönt att ha sin ”partner in crime” med sig.

Var det svårt för er att slå ihop era identiteter som egna artister till det här bandet? Ville ni att det skulle låta helt nytt eller ha kvar lite av era respektive DNA?
Phoebe: – Jag tror inte någon av oss höll fast vid sitt egna sound faktiskt. Vi respekterar varandras identiteter väldigt mycket dock. Jag tror inte heller att jag någon gång tänkte att ”Åh nej, det här är helt utanför mitt signum så det vill jag inte göra”. Vi båda klev ur våra bekvämligheter för denna skiva. Jag skriker på den bland annat och det har jag aldrig gjort förut på ett album. Conor har redan ett brett spektra av sig själv som artist tycker jag, från hardcore-band hela vägen till mer akustiskt folkrock. Med det sagt så känner jag att jag själv har mycket mer att utforska av mig själv och min musik. Så för mig har det här projektet varit mer upptäckande för mig än för Conor tror jag.

Conor: – Jag har inte heller känt att det har varit ”off brand” på något sätt. Tror det är därför det slutade med att vi gjorde en hel skiva. Såklart så är vi olika på vissa sätt men det fanns tillräckligt många likheter i smak och vad vi gillar. Från det så var det inte ett så stort kliv till att börja göra musik ihop. Jag tycker att vårt band här har sitt eget sound. Vi sa från början att vi inte ville att det skulle låta som ett typiskt duett-band när vi sjöng; där man turas om med att någon sjunger en vers här och någon sjunger en vers där. Det mesta sjunger vi i stämmor. Jag tycker att vi låter tillräckligt nytt nog och unikt för att det ska förtjäna sitt egna band, eget namn och så vidare. Det är definitivt annorlunda mot vad vi hade gjort på egen hand.

Hur ser era förhoppningar om denna skiva ut när den väl släpps? Om ni har några det vill säga?
Phoebe: – Vi har nog inte så mycket av det. Förutom att vi vill ha kul på turnén och att folk inte ska hata skivan. Alla åsikter och mottagande kommer vara bra för vi gjorde det här för att det skulle vara kul. Jag hoppas att folk kommer gilla det men jag ligger inte vaken om kvällarna och oroar mig för att de inte kommer göra det.

Conor: – Jag håller med. Jag tror att det som har varit avgörande för projektet; att vi inte haft några förväntningar. Det är det som gjort det så kul och frigörande att göra skivan. För det första så vet ingen om projektet, det kommer bara komma ut och helt plötsligt finnas där. Sen har ju vi båda två andra saker att falla tillbaka på men jag tror och hoppas att publiken kommer gilla skivan. Jag är stolt över den i alla fall.

Så ni kommer att åka på turné nu tillsammans i ert nya band efter albumsläppet?
Phoebe: – Ja, vi kommer åka runt i USA under mars och sedan Europa i maj.

Varför allt hemlighetsmakeri kring projektet, är det just för att inte få massa förväntningar och press på sig?
Phoebe: – Pressen och prestationskraven absolut.

Conor: – Mycket det. Phoebe hade ett galet år förra året när hon turnerade runt för hennes skiva och med boygenius så det var även mycket logistiken kring det. Det kändes inte som att det skulle vara så smart att börja marknadsföra en ny stor grej mitt i allt som nyss varit.

Slutligen, vad tänker ni göra efter turnén?
Conor: – Jag skulle vilja göra mer saker ihop. Men det är inget som vi har planerat att göra direkt nu efter den här skivan. Men vi kommer nog båda gå tillbaka lite mer till vårt egna och sen får vi se i framtiden.

 

Författare:
Lili Gustafsson, Skribent

Fotografi:
Timothy Gottlieb, Fotograf

Pin It on Pinterest

Share This