Petra Mases: ”Rent textmässigt hämtar jag min inspiration från min inre känslobank”

av | dec 27, 2019 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Petra Mases från Francis har under hösten debuterat som soloartist och släpper numera proggdoftande pop på svenska. Vi har valt ut Mases till av artisterna som en bör hålla ett extra öga på under 2020 och i samband med detta passade vi på att ställa några frågor.

Hur kommer det sig att du började med musik?
– Det finns många utgångspunkter man kan börja ifrån, jag har till exempel alltid älskat att sjunga, mer än vad jag gillat nånting annat egentligen. Men det faktiska startskottet var kanske när jag var tvungen att välja gymnasium, och insåg att om jag väljer musikprogrammet så slipper jag stanna kvar med högstadiets spöken. Blev ingen lång flytt, men tillräckligt långt bort.

Hur skulle du beskriva din musik?
– Jag har extremt svårt att vara objektiv i detta, vilket kanske kan ge en missvisande bild. Jag vill ju att den ska låta som inget annat. Som en svensk frihetsgudinna med rötter i punk och afrikansk pop.
Enkelt uttryckt så låter det som indiepop på svenska.

Hur skiljer sig ditt soloskapande gentemot Francis?
– Ja, den största skillnaden är egentligen att jag inte kan luta mig mot någon på samma sätt man kan göra i ett band. Jag måste ta alla beslut, och välja vilken riktning den här skutan ska styras mot. Förhoppningen är också att det kan höras i musiken hur otroligt intimt och skör den situationen är. Men jag tar ju in Francis här med, det går inte att komma ifrån att de är bland de mest briljanta musiker jag känner. Och att de är mina bästisar.

”Det var så olidligt längesen jag spelade live så det ska bli tokroligt.”

Var får du inspiration ifrån?
– Det finns ju olika nivåer av inspiration skulle jag säga. Rent textmässigt hämtar jag den från min inre känslobank. Barnen, kärleken, tjafset, naturen. Allt det där som är livet egentligen.

Sedan när det gäller den musikaliska inspirationen så kan jag säga att min favoritlåt-lista är ca 200 låtar lång. Jag älskar röster, när någon fraserar en snygg text med en vacker klang så smälter jag. Börjar klappa händerna och fnittra. Det kan handla om allt från Miriam Makeba eller Tom Waits till Benjamin Ingrosso!

Vad har varit mest minnesvärt i din musikkarriär hittills?
– Jag minns när jag vann lokala småstjärnorna i min by där jag kommer ifrån, låten Stupid Cupid med Connie Francis. Det var riktigt stort. Men sen har jag fått göra massor av grymma grejer med Francis med; Europa-turnéer, spelningar i USA och mixa skiva i Brooklyn med Nicholas Vernes. En särskilt minnesvärd kväll var när vi käkade snittar med P.O.D i New York under vår storhetstid. Vi har inte toppat det egentligen.

Vad ser du fram emot under 2020?
– I början av 2020 kommer jag släppa en till låt och sedan väntar ett par spelningar i februari, och det var så olidligt längesen jag spelade live att det ska bli tokroligt. Och sen ser jag verkligen framemot att färdigställa en EP som jag och Petter Nygårdh började spela in härom veckan. Jag tror faktiskt det kommer bli väldigt bra.

 

Författare:
Redaktionen

Fotograf:
Fredrik Hillbom

Pin It on Pinterest

Share This