Påsken är här, och enligt gammal svensk folktro är det snart dags för alla häxor att hoppa upp på sina kvastar och åka på fest i Blåkulla. Vad kan då passa bättre än att kombinera påskgodis och ägg-ätandet med en häxrulle eller fem? 

N CAMPBELL,F BALK,TRUE,TUNNEYTHE CRAFTCOLUMBIA01/05/1996CTJ27346

Foto: Columbia Pictures Corporation

THE CRAFT (1996)

När Sarah (Robin Tunney) börjar på en ny skola träffar hon tre tjejer som visar sig vara häxor, precis som hon. Snart experimenterar de och testar gränserna för vad de kan uppnå när de enar sina styrkor, och snart inser att de kan hämnas på alla som gjort dem ont. Men, som vi häxälskare vet, så slutar det inte väl när en använder sina krafter för egen vinning, och den här 90-talsfavoriten utgör inget undantag.

the-witches

Foto: Lorimar Film Entertainment

THE WITCHES (1990)

Filmen är baserad på Roald Dahls bok med samma namn som gett otaliga barn mus- och häxrelaterade mardrömmar. En föräldralös pojke hamnar i minst sagt knepiga situationer när han råkar hamna på ett konvent för häxor som avskyr barn, och planerar att en gång för alla göra sig av med dem alla.

Foto: Warner Bros

Foto: Warner Bros

THE WITCHES OF EASTWICK (1987)

I en konservativ och tråkig småstad i England längtar de tre bästa häxvännerna Alexandra (Cher), Jane (Susan Sarandon) och Sukie (Michelle Pfeiffer) efter romantiska äventyr. De fantiserar ihop den perfekta drömkillen och en dag står han plötsligt där – den djävulska charmören Darly (Jack Nicholson). Om inte annat är det enormt underhållande att se dessa giganter sammanstråla tidigt i sina karriärer. Och Nicholsons excentriska minspel kan en ju inte få för mycket av.

charmed

Foto: Paramount Pictures

CHARMED (1998-2006)

När systrarna Halliwell återförenas under samma tak för första gången på åratal väcks stark magi till liv. De är häxor, men inte vilka häxor som helst – de är De Utvalda. Tillsammans använder de “The power of three” för att bekämpa demoner och försvara världen mot ondska. En härlig kompott av humor, drama, dåliga effekter och systraskap. Utmärkt för den som vill förlänga påskfirandet, då serien består av hela åtta säsonger.

Foto: Galatea Film

Foto: Galatea Film

BLACK SUNDAY (1960)

I klassikern Black Sunday, den gotiska mästarens Mario Bavas mest hyllade film, blir Asa (Barbara Steele) dömd för att ha utövat häxkraft. Hon förbannar sina banemän innan avrättningen, och begravs i en krypta med ett kors som ska förhindra hennes återuppståndelse. Två århundraden senare leder slumpmässiga händelser till att kan Asa kan stiga upp ur sin grav, blodtörstig och redo att hämnas.

Pin It on Pinterest

Share This