Palm: ”Inspelningen av det senaste albumet har resulterat i en minnesvärd vår”

av | jan 22, 2018 | Framsida Startslider, Intervjuer

Den 9 februari släpper Palm sin andra skiva Rock Island och de är just nu i startgroparna, redo för att ge sig ut på en turné genom USA. Mitt i detta fick Popmani tid att prata med bandets trummis Hugo Stanley om nya LP:n, det återkommande samarbetet med producenten Matt Labozza och hur det har varit att vara en del av Palm under de senaste åren.

Det amerikanska bandet Palm är baserade i nordöstra USA där de skriver och producerar musik. Under 2015 släppte bandet sin debutskiva Trading Basics som resulterade i turnéer både på hemmaplan i USA och utanför landets gränser. Den 9 februari släpps deras andra skiva Rock Island och jag har pratat med en av bandets medlemmar Hugo – mitt i den sista finputsningen av LP:n.

Vad kan du berätta om er kommande LP?
– Vi gjorde grunderna till låtarna under april 2017 tillsammans med vår kompis Matt Labozza i New York. Vi började att skriva texterna redan 2015 och fortsatte att skriva fram tills dess att inspelningen av albumet började. Albumet låter lite annorlunda jämfört med det som vi har släppt tidigare men inte helt annorlunda.

Deras sound är svårbeskrivet av många, både av de som lyssnar och av medlemmarna själv. Trots att de använder sig av klassiska instrument som är signifikanta för rockgenren använder Palm också elektroniska ljud som de skapar själva. Soundet har de arbetat fram genom de år som de har spelat tillsammans. Främst genom att prova sig fram och se vad som funkar eller inte, trial and error, men även genom att lyssna på ny musik tillsammans.

”Albumet låter lite annorlunda jämfört med det som vi har släppt tidigare.”

Sedan bandet startade har de gjort en hel del konserter och beskrivs av recensenter som ett starkt liveband. Inför den kommande LP:n har dock bandet sagt att musiken som hörs på skivan inte kommer att kunna återskapas när de spelar musiken live på scen sedan.

– Det handlar mer om att vi inte spelade in musiken på samma sätt som vi spelar live, snarare än att det skulle vara omöjligt att återskapa soundet. Det var ett nytt tillvägagångssätt för oss. En stor del av tiden som vi spenderade till att spela in involverade oss runt en dator istället för att hålla i ett instrument.

Inför den kommande LP:n har de till största del arbetat med producenten Matt Labozza som de även har samarbetar med på tidigare släpp. Hur kommer det sig att de samarbetar med honom igen?

– Han är snabb på att förstå vad vi försöker göra i en viss situation, och tenderar att vara ett steg framför oss när vi väl bestämmer oss för hur musiken ska ser ut på en teknisk nivå.

Palm släppte videon till låten Pearly i slutet av förra året och låten är det första smakprovet från det kommande albumet. Det är en animerad video som får en att känna sig som en del av ett tv-spel. Det är världar som flimrar förbi i hög hastighet och ett psykadeliskt färgval genomsyrar videon. Bakom videon står Greg O’Connell som även gjorde videon till bandets singel Ankles. Videon innehåller ovanliga inslag som pratande pappersbitar och en man som går från att läsa en vanlig papperstidning till att att bli begraven av en storm av pappersbitar.

– Både när det gällde Pearly och Ankles var Greg fantastisk att jobba med. Han kom tillbaka till oss med koncept inom som en dag och med färdiga videor på kanske mindre än en vecka båda gångerna.

Ni har haft bandet ett tag nu, vad har varit höjdpunkten tillsammans som ett band hittills?
– Jag kan inte välja ut ett visst ögonblick, det har hänt många riktigt fina saker under åren. Det är roligt att skriva och öva tillsammans och vi har haft några fantastiska ögonblick under turneér också. Inspelningen av det senaste albumet har resulterat i en minnesvärd vår.

I samband med det kommande albumet ger sig Palm ut på en amerikansk turné i februari. De hintar även om kommande besök i Europa, dock finns det inga Sverigebesök bokade än. Det som står klart är att de ska skriva än mer musik, den kreativa ådran hos PALM stannar inte upp endast för att de ger sig ut på vägarna.

Författare:
Emma Isberg, Skribent

Fotografi:
Press, Dylan Pearce

Pin It on Pinterest

Share This