Pale Waves: ”Det enda jag kan göra är att vara mig själv”

av | apr 16, 2018 | Framsida Startslider, Intervjuer

Redan innan debut EP:n All the Things I Never Said släpptes hann Pale Waves med att sälja slut Madison Square Garden som förband till The 1975 och göra sin första egna turné i USA. Popmanis Emma Isberg träffade bandets sångerska Heather Baron-Gracie under Pale Waves första Sverigebesök och pratade med henne om bandets succér och svårigheten i att göra popmusik med allt vad det innebär.  

När jag träffar Heather Baron-Gracie har hon och de resterande medlemmarna i Pale Waves precis landat i Sverige för sin första spelning på svensk mark. En spelning i den lilla och intima lokalen Obaren i Stockholm står på schemat för dagen och Heather berättar att hon är lite nervös inför den kommande konserten. Den är gratis och det finns inga indikationer på hur många som kommer att dyka upp vilket gör dem lite stressade och frågan är: kommer någon att komma? Svaret får vi långt efter att intervjun är klar och bandet spelar inför ett packat Obaren där fans har åkt från alla delar av Norden för att se deras favoritband.

Pale Waves har under de senaste två åren gått från att vara ett underground-band i Manchester till ett globalt fenomen. Med endast sex låtar ute har de spelat på stora arenor som Madison Square Garden tillsammans med The 1975 samt sålt ut sina egna konserter. Bandet utgörs av Heather Baron-Gracie, Ciara Doran, Hugo Silvani och Charlie Wood som träffades på universitetet i Manchester där de började studera 2014. Heather berättar att hon tidigt visste att Ciara var den personen som hon ville skapa och vara kreativ med.

Det känns som att vi tidigt visste att vår passion var musiken och att det var det som vi ville satsa på. Jag har aldrig velat göra något annat och jag kan inte göra det, jag är verkligen dålig på allt annat. När vi träffades hade vi en väldigt liknande riktning och mål med vad vi ville göra vilket gjorde att det kändes som att vi var soulmates.

Heather började att skriva musik tidigt och det fanns inga som helst tvivel på att det var musiken som hon ville satsa på. Hon inspirerades tidigt av artister som Avril Lavigne och mer gitarrbaserade artister som Ben Howard.

Det är många idag som tycker att jag låter som Avril Lavigne eller att jag är henne. Har du hört det?! Det är helt sjukt. De tror att hon har dött och att jag är hennes dubbelgångare… Jag älskar Avril Lavigne!

–  När jag var yngre skrev jag mer akustiska låtar som liknande typ Bob Dylan och Ben Howard vilket inte går att jämföra med hur jag skriver musik nu. Ciara introducerade mig för bandscenen och popmusik. Det förändrade verkligen mitt sätt att skriva.

Vi pratar om den romantiserade bilden som en kan ha kring band och den sammanhållning som många band verkar ha. Enligt Heather Baron-Gracie finns det en romantisk tanke bakom hela bandkonceptet där fyra person som är så nära och gör allting tillsammans istället för att en som ensam person får dra hela lasset.

– Jag tror inte att jag skulle kunna vara en soloartist. Jag har enormt stor respekt för de som orkar vara soloartister. Det är väldigt jobbigt att ute på turné men också att skriva musik. Att behöva göra det själv utan dina bästa vänner måste vara väldigt tufft!

Att Pale Waves till stor del influeras av popmusik är ingenting som går att undgå. Heather Baron-Gracie är tydlig med att t till stor del är Ciara Dorans förtjänst att de låter som de gör idag och att bandets sound inte hade låtit som det gjorde utan henne. Jag frågar Heather om hur hon ser på den rätt negativa klang som popmusik kan bära med sig ibland, att det till exempel skulle vara enklare att göra popmusik än andra genres.

– Jag älskar popmusik och det är väldigt frustrerande när folk pratar illa om den genren och tycker att allt låter likadant. Popmusik är överallt, alla konsumerar popmusik på ett sätt eller det andra. Popmusik är verkligen det som är populärt och ibland verkar det som att folk ser det som den enklaste formen av musik. Men om alla kunde skriva och producera popmusik skulle väl de flesta göra det tänker jag. Det är bisarrt.

Pale Waves sound har varit omdiskuterat och många har dragit paralleller till band som The 1975. De har fått kritik för att deras låtar låter likadant och att deras sound inte har någon variation, något som Heather Baron-Gracie i dag bara skrattar åt.

– Det känns som att det började med att någon kommenterade något liknande och efter det har fler och fler försökt hitta negativa saker att skriva om oss. Det är klart att vi låter på ett visst sätt på våra låtar, det är våra låtar och vi är samma band med samma låtskrivare. Vi är verkligen inte speciella i den meningen, de flesta band låter likadant på sina låtar.

”Jag har valt att fokusera på allt de positiva som folk säger om oss snarare än att gräva ned mig i det negativa”

Heather Baron-Gracie menar att det finns ett stigma kring kombinationen av tjejer som gör popmusik. Hon ser det väldigt mycket i musikbranschen men som tur är är det ingenting som Pale Waves har blivit utsatta för i någon större utsträckning. Jag frågar henne om varför hon tror att det kan vara så och hon menar på att det kan bero på att hon inte lever upp till den stereotypiska bilden av hur en tjej som gör pop borde se ut.

Vi pratar om att få kritik för de kreativa alster som en har lagt ner tid och själ på. Jag frågar henne om hur det känns att bli kritiserad för den musik som en har producerat. Vi pratar om vikten av att ha en taktik för att hantera negativa kommentarer och låta de fina kommentarerna bli de som fastnar oss en.

– I början var jag inte van vid att vara någon som folk skulle tycka saker om. Nu känns det inte som att det gör något längre. Jag kan nästan skratta åt det nu, jag blir bara less på att ännu en till person tror att de kan tycka något om mig trots att de inte känner mig. Vi har verkligen fått mer kärlek än hat för vår musik och jag har valt att fokusera på allt de positiva som folk säger om oss snarare än att gräva ned mig i det negativa.

Just positiv feedback är något som Pale Waves har fått mycket av från den stora skara fans som de fick tidigt. Deras fans kallar sig själva för The Honeys och deras dedikation syns genom en rad bloggar och konton på sociala medier som verkar för att sprida bandets musik.

Jag har märkt att artister och band med unga fans får en hel del hjälp, till exempel med marknadsföring online av dem. Känner du igen dig i det?
– Ja, absolut! De killar och tjejer som lyssnar på vår musik är otroligt passionerade. Jag hatar att det finns ett så förakt mot “galna fans”. De är verkligen inte galna, de älskar bara musik. De är de som står framför oss när vi spelar och de som gör att en vågar ta ut svängarna.

– Det är egentligen ingen större skillnad mellan unga fans och män som älskar olika typer av sport. Vi pratade om det häromdagen och när fans av olika typer av musik väljer att campa utanför ställen där deras favoritartist spelar på är det för att de vill stå längst fram samtidigt så finns det de som följer fotbollslag världen över för att se deras matcher.

Att en stor skara fans följer dem är något som Heather Baron-Gracie ser som både fantastiskt och något som medför press. Jag frågar henne om det inte kan vara svårt att veta hur en ska förhålla sig till sina fans och hur en bör vara noga med vilket budskap en sänder ut. Hon berättar att hon under åren känt av en gemenskap med de fans som kommer till deras konserter och hon berättar att det ibland nästan känns som att de känner varandra då de ändå delar samma intresse – Pale Waves och musik.

– Det kan medföra väldigt mycket press när många unga tjejer och killar ser upp till oss. Jag vill inte säga något dumt och influera dem på ett negativt sätt. Jag antar att det enda jag kan göra är att vara mig själv.

Att vara just sig själv framkommer i Pale Waves texter då samtliga är skrivna utifrån deras egna erfarenheter. Vi pratar om hur Heather Baron-Gracie gärna skriver om sorgliga erfarenheter och om att få sitt hjärta krossat. Hon skrattar och säger att hon fått sitt hjärta krossat väldigt många gånger men att hon i dag mår väldigt bra. Hon berättar att hon alltid har gillat väldigt sorgliga låtar och att Pale Waves har gjort väldigt många sorgliga låtar genom sin karriär, nu börjar det dock ljusna textmässigt och hon menar att de har börjat skriva fler “glada låtar”.

Hur är det att uppträda med låtarna live när du sjunger om att få ditt hjärta krossat?
– Det är rätt svårt. Det är väldigt intimt och väldigt blottande. Jag är verkligen inte en person som gillar att blotta mina känslor men samtidigt är musik mitt sätt att få ur mig känslor. Att uppträda med personliga låtar live är väldigt läskigt för att vi ser hur många det är i publiken som kan bryta ner ens låtar in i minsta detalj. De får liksom veta hur jag kände precis i det ögonblicket som låten handlar om. Det är ändå något som är väldigt förtrollande med hela den upplevelsen och det känns som att det ändå är värt det.

Jag vill tro att det är väldigt jobbigt att blotta sina känslor varje kväll inför en stor publik, hur har du lärt dig att hantera det?
– Ja, det är speciellt jobbigt med de låtarna som är närmst hjärtat som till exempel My Obsession. Samtidigt känns det verkligen som att våra fans är med oss när vi uppträder och vi känner ett enormt stort stöd från dem. Jag vet att våra fans förstår att det är väldigt känslosamt att göra vissa låtar live och att det är en väldigt utsatt och blottande situation. Jag ser att de stöttar mig i publiken och det hjälper väldigt mycket.

Hittills har Pale Waves släppt EP:n All The Things I Never Said men ett debutalbum är påväg, och de siktar på ett släpp efter sommaren. Inför det kommande debutalbumet har Pale Waves hintat om att de kommer att beröra teman som psykisk ohälsa, något som de inte har involverat i sina texter hittills i någon större utsträckning.

– Det känns som att vi som låtskrivare inte bara kan skriva om romantik hela tiden. Det är lättare att skriva om romantik och fina saker än att skriva om till exempel psykisk ohälsa. Det känns viktigt för mig att nå ut med denna typen av texter också. Om jag kan stödda person som går igenom samma typ av problem genom min musik är det väldigt viktigt att jag skriver om det.

Under 2018 fortsätter Pale Waves att turnera och en rad festivalspelningar är inbokade, både på hemmaplan i England och i Australien. Innan jag och Heather Baron-Gracie skiljs åt frågar jag henne vad hon för förväntningar på Pale Waves under det kommande året och svaret är enkelt.

– Det känns som att 2018 kommer att bli Pale Waves år.

Författare:
Emma Isberg, Skribent

Fotograf:
Ed Blow

Pin It on Pinterest

Share This