P3 Guld 2019 – Välavvägd disskavalkad och välsmord show

av | jan 20, 2019 | Artiklar, Framsida Startslider

Den sextonde upplagan av P3 Guld innebär en musikgala som är underhållande, rolig och snygg, men med få överraskningar. Läs om kreativa scenshower, tennis och roastig jargong.

Det är sällan en går på så välsmorda arrangemang som P3 Guld. Till att börja med visar den gymnastiksalsdoftande förfesten hur P3 är ett utrymme som uppskattas av sin yngsta publik och innan vi hunnit förtränga haltande röda mattan-intervjuer drar showen igång med Seinabo Seys stråkförstärkta framförande av Good In You.

Programledarjobbet sköts mästerligt genom en comeback av fjolårets duo Tina Mehrafzoon och Marcus Berggren. Deras Don Quijote-dynamik, som alternerar mellan Mehrafzoons ständigt trygga närvaro och Berggrens disskavalkader och tillbaka igen, går helt klart hem. Förutom kanske hos Hov1.

Norlie & KKV står för en något spretig show som innehöll både någon slags oinspirerad catwalk och en gospelstylad kör (klädselmässigt alltså, för i musiken märktes det inte). Samtidigt ser Norlie & KKV ut som ett millenieskiftespojkband à la NSYNC i sina stora camobyxor.

En humorhöjdpunkt är Marcus Berggrens Fricky-parodi, där han tar på sig artistpersonan Licky, komplett med snöscooter och allt. Fricky tar igen med att reppa UÅ med stil när han vid sitt Årets artist-mottagande får sin stund på scen med ett långt hjärtligt tacktal.

Galan ägnar också en uttömmande minnesstund åt Avicii som, som bekant, tyvärr gick bort tidigare i år. Han hyllas av musikproducenten Carl Falk, fans och internationella ansikten innan I Could Be The One framförs i en ambient elektronisk version, bland annat med hjälp av vinglas och vatten. Tyvärr blir det på gränsen till långdraget när detta följs upp med Without You, ackompanjerat av ännu en salva svartvita bildspel.

Förra årets Hiphop/RnB-vinnare Mwuana gör en noir-doftande premiär av sin nya låt Showstopper tillsammans med Timbuktu på storbildsskärm. Tänk Peaky Blinders med tung bas och smattrande hi-hats. Han tar till och med konfettigamet ett steg längre med specialprintade sedlar. Varför inte liksom?

Kvällens solklara vinnare var såklart Hov1 som tog hem priset i alla tre kategorier de var nominerade i. Dock var de inte på plats utan vi fick nöja oss med slappa videohälsningar från Costa Rica som tyvärr inte kändes särskilt genuina. Istället visade Graveyard hur en kan bry sig lite och mycket på samma gång med ett välriktat ”mmm, ja, tack så mycket, ha de gött, hej” vid mottagandet av Årets rock/metal.

Allt som allt lyckades P3 återigen med ett nöjesmaskineri som heter duga, men utan egentliga överraskningar. Vinnarna var jämnt fördelade mellan uppstickare och etablerade artister, även om jag ska avstå från att uttala mig om vilka som förtjänade vad. P3 Guld fortsätter att hylla musiksverige och det gör de bra.

Författare:
Jonas Hallén, Skribent

Fotograf:
Carolina Mendozza

Pin It on Pinterest

Share This