P3 Guld 2018 – Mic drops och nykomlingar

av | jan 21, 2018 | Artiklar, Framsida Startslider, Krönikor

I går gick P3 Guld 2018 av stapeln i Partille Arena och Popmanis Amanda Båmstedt var på plats för att bevaka galan. Läs om brinnande performacekonst, visuellt ögongodis och viktiga tal.

I går var det återigen dags att lasta bussarna fulla med publik, artister, media och alla möjliga sorters kändisar till Partille Arena. Efter en snabb stilspaning kunde en konstatera att fuskpälsar, konfetti och mic drops (som skedde så många gånger att jag tappade räkningen) var galans starkaste trender. Det märktes att guldgalan har hunnit växa in i sin nya partillekostym trots tekniska problem och den lite svaga gympasalsdoften i förfestsalen där Avantgardet rev av galans mest energifyllda show redan innan själva galan ens påbörjats. Men vad kan egentligen gå fel när rutinerade Tina Mehrafzoon utgör ena halvan av programledarudon?

I mångt och mycket var det de unga och färska nykomlingarna i musikbranschen som hyllades under årets gala. Hov1 kammade hem tunga priser i form av årets grupp och Guldmicken (årets liveakt) medan Jireel tog hem årets artist och Lamix kammade hem det nyinstiftade priset framtidens artist. Märkbart rörda omfamnade Lamix och Jireel varandra i ett av galans finare ögonblick.

Några av galans priser delades dock ut till mer etablerade artister och att årets dans gick till Fever Ray känns inte mer än rätt, hennes återkomst till musikscenen har varit något så enormt efterlängtad. Dock känns det lite trist att årets rock/metal gick till Johnossi för deras Blood Jungle med tanke på att kategorin även hade starka nominerade såsom Pink Milk och Pale Honey.

Galans liveframträdanden var visuellt ögongodis och en märker att P3 Guld lägger mycket tanke bakom sin produktion. Det var framförallt Sarah Klang och Silvana Imams framträdanden som imponerade och gjorde intryck. Sarah Klangs röst fyllde hela arenan i ett tidlöst framträdande. Sakta men säkert frälste hon publiken med sin gyllene och varma röst och jag skulle inte bli förvånad om hon sitter på nomineringsläktaren nästa år.

Slivana levererade i sin tur ett rått performance utan dess like med kedjor och en häxbränning när hon framförde Bulletproof Baby. Det märks att hon vägrar att bli bekväm trots att hon nu är en riktigt väletablerad artist inom musiksverige och det är nog ingen som kan kritisera henne för att vara slentrianmässig eller tråkig.

Årets gala var även likt tidigare år speglad av de händelser som färgat det senaste året. Framträdanden och tacktal i all sin ära men det var Rebecca och Fiona som leverede galans viktigaste och starkaste inslag. Att sitta på en musikgala utan att på något sätt kommentera allt som kommit fram i ljuset under 2017 hade känts otänkbart och Rebecca och Fiona ska ha en eloge för hur de lyfte MeToo.

– Skärp sexualbrottslagstiftningen nu! Släpp in tjejer i era jävla killgäng, och låt oss tillsammans krossa det jävla patriarkatet en gång för alla.

Duon lyfte inte bara egna erfarenheter från musikbranschen utan hyllade även de starka kvinnor som tidigt vågat yttra sig, som tände gnistan till något som är långt ifrån över.

Alla vinnare

Årets hiphop/r’n’b: Mwuana: Triller
Årets dans: Fever Ray: Plunge
Årets grupp: Hov1
Årets pop: Tove Styrke

Framtidens artist: Lamix
Årets artist: Jireel
Årets låt: Kaliffa: Helt seriöst
Årets rock/metal: Johnossi: Blood jungle
Guldmicken (årets liveakt): Hov1

Författare:
Amanda Båmstedt, Skribent

Fotografi:
Hannes Mörk

Pin It on Pinterest

Share This