2017 års upplaga av P3 Guld tog sitt pick och pack och flyttade ut till Partille, något som ledde till att taxibilar och busslaster fyllda med galaklädd publik och artister trafikerade leden ut till multiarenan. 

Visst känns det lite lustigt att galan är flyttad från Göteborg, men kanske inte heller något en bör hänga upp sig på. Kollektivt kaos blev dock ledorden när all publik och press skulle ta sig upp för trånga trappor för att komma in i själva guldgalesalen. Dock kändes valet av arena mer passande för P3 Guld än Scandinavium som vissa år haft svårigheter i att fylla läktarna. Partille Arena fylldes upp och det märktes att produktionen hade satsat lite extra på just scenframträdandena under årets gala och ljusteknikerna borde få ett alldeles eget guldgalepris.

170121_P3Guld_025

Fotograf: Hannes Mörk

Galan inleddes med att Niki & The Dove vann årets pop och de passade även på att slänga iväg en känga åt ”Jokern i väst”, sällan har väl en Batmanreferens känts så välplacerad. Galan fortsatte likt 2016 års upplaga i politisk maner och många artister och band tog till vara på den tid de tilldelats i tv-rutan. Det märks att det finns en medvetenhet och en stor vilja att förändra rådande situationer till något bättre genom musiken hos många av artisterna. Detta blev extra tydligt när Cherrie höll sitt tacktal för vinsten i kategorin årets hiphop/soul, när Erik Lundin framförde låten Det ba blev så där en banderoll med texten ”Barn mördas i orten” visades eller när Linnea Olsson, Frida Sundemo och Naomi Pilgrim framförde låten Racist Friend.

Att Zara Larsson tog hem årets artist blev knappast någon överraskning, inte heller att Håkan vann årets Guldmick och publikens jubel överöste arenan. Att Kent tilldelades årets grupp kändes inte mer än rätt med tanke på deras resa genom land och rike under sin allra sista turné. Metalmännen från Dark Funeral iklädda läder, solglasögon och nitar som tuggade tuggummi under sitt tacktal kändes som en uppfriskande kontrast till allt vad galor annars brukar stå för. Att årets nykomling gick till Peg Parnevik är dock förvånande när artister som Hanna Järver och Rein också var nominerade inom samma kategori.

Många av galans framträdanden var kraftfulla och Nachla Libre och Erik Lundins framträdande lär etsa sig fast länge. Miss Li visade på en ny musikalisk riktning där hennes rösts fulla kapacitet utnyttjades och det annars så karaktäristiska Miss Li soundet ter sig blekt om en jämför med hennes P3 guldframträdande. När Rein rev av I Don’t Get Anything But Shit From You önskade jag att det hade gått att flyga över henne lagom till en viss presidentinstallation vid National Mall i Washington DC.

170121_P3Guld_002

Fotograf: Hannes Mörk

Viss pausunderhållning var kanske inte på topp utan snarare på gränsen till smörigt, men sådant hör nästan till när en befinner sig på en gala. Dock kan en inte prata om P3 Guld utan att nämna Tina Mehrafzoon, hon är en klippa och det hade varit svårt att se P3 Guldgalan utan henne. Rutinerad uti fingertopparna och skicklig som få ror hon med trygg hand i land Guldgalan år efter år. Så tack P3 Guld, alla band och artister, för att ni återigen vågar vara politiska och lyfta allas lika värde i tider som dessa. För att ni mellan all pyroteknik och avancerade ljuskonstellationer låter artisterna prata om det allra viktigaste.

Pin It on Pinterest

Share This