Oxen: ”Vi är öppna för allt och vill se mer av världen”

av | Maj 4, 2017 | Intervjuer

I höstas var dem förband till Band Of Skulls på Debaser och imorgon kan vi se Oxen på Klubb Common People på Cantina Real, i Stockholm. Vi har intervjuat indierockbandet om Brasilien, skapandeprocesser och framtiden.

Vill ni berätta lite om bandet och hur det kom sig att ni skapade bandet Oxen?
– Tidigare spelade vi i en annan konstellation men sedan började vi dra i en ny riktning och bestämde oss för att starta Oxen. Det kändes som en dröm först att få hitta på ett nytt bandnamn, men när vi väl skulle bestämma oss för något tog det helt tvärstopp och vi valde det som lät minst dåligt. Efter namnbytet tror typ alla att vi spelar metal.

Vad händer härnäst, vankas det ny musik?
– Ja vi har i princip skrivit låtar till två album så i sommar ska vi spela in det vi har råd med. Det är garanterat det bästa vi skrivit.

Hur går skapandeprocessen till hos er? Är det något ni pusslar ihop och skicka sinsemellan eller är har ni era naturliga roller var för sig?
– Från början var vi en trio men sedan ett par månader tillbaka är vi en duo. Det känns som man har världens frihet att skapa precis vad man vill och i och live kan vi lika gärna vara två eller fem på scen.

– I princip varje kväll eller dag hämtar Stefan upp mig och det tar typ 5 sekunder innan vi börjar diskutera en låt eller visa varandra vad vi har hört och inspireras av. Ofta går munnen konstant på mig tills vi kommer fram till studion, värmer våra matlådor och glor ut över Årsta kombiterminal i tystnad. Sedan vankas det två koppar kaffe och några matcher foosball. Vi har en startsträcka på minst en timme innan vi börjar göra något vettigt. Sedan ligger jag sömnlös på natten och funderar över text och låtarna innan cykeln repeteras.

Imorgon spelar ni tillsammans med Duschpalatset på Cantina Real I Stockholm, vad kan vi förvänta oss att höra?
– Vi kommer att spela med vår fantastiska vän Gabriel på trummor, ska bli skitkul. Sedan kommer vi spela ett par låtar från kommande släpp så det får man inte missa!

Jag råkade av en slump se att ni har flest lyssnare i Brasilien på Spotify, vet ni hur det kommer det sig?
– Ja precis, det är sjukt kul! Började med att två av våra singlar blev omskrivna av en hel del bloggar och sedan trillade in på någon Spotifylista. Efter det har vi fått mest uppmärksamhet från Sydamerika, USA och UK.

Tror ni själva att er musik gör sig bäst internationellt eller vill ni fokusera mer på en lokal marknad i Sverige?
– Vi är öppna för allt och vill se mer av världen såklart. Vi åker dit folk vill ha oss, oavsett om det är Madrid, London, Hornstull eller Sao Paulo.

Jag kollade in er lista subwaytracks som består av en hel drös med både nya och gamla favoriter. Har ni några specifika band som inspirerat er till hur ni ser på skapandet av musik idag?
– Som alla andra inspireras vi av allt möjligt, känns som man varje dag upptäcker en låt och tänker ”ah det är så här man ska göra”. Några band som dock återkommer väldigt ofta är Pixies, The Stone Roses, The Last Shadow Puppets, Fleetwood Mac och hundra andra.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This